Digitala Sverige
Sök
Avbryt
Meny

Telia investerar miljarder i framtidens mobilnät

2 år sedan

Nu storsatsar Telia på Sveriges digitala infrastruktur och uppgraderar mobilnäten i hela landet, vilket omfattar 8400 basstationer. Kapaciteten i 4G-nätet fördubblas samtidigt som 5G-nätet fortsätter rullas ut. Helt nya mobilmaster byggs också, framförallt i landets sju skogslän. För kunderna innebär det en bättre kundupplevelse med snabbare och bättre bredbandsuppkoppling på fler platser. När arbetet är klart kommer 5G-nätet, precis som 4G-nätet, täcka mer än 90 % av Sveriges yta och 99 % av befolkning. 

Miljardsatsningen på mobilnätet görs tillsammans med Ericsson under fem år och innebär att gammal utrustning ersätts med modern och energisnål teknik. 

– Våra nät har aldrig varit viktigare. Den senaste tidens hårda prövningar i samband med pandemin har verkligen visat hur beroende vi alla är av en snabb och stabil uppkoppling och moderna tjänster. Det är en förutsättning för en hållbar digital ekonomi. Därför fortsätter vi nu att investera och utveckla våra mobilnät för att kunna ge ännu fler kunder tillgång till ett uppkopplat samhälle, säger Anders Olsson, VD för Telia Sverige. 

Telia lanserade tidigare i år Sveriges första stora publika 5G-nät i Stockholm som nu finns i 20 av landets största städer. Så snart spektrumauktionen är klar fortsätter utbyggnaden runt om i landet. 4G och 5G- näten kommer också byggas ut i områden som idag helt saknar täckning eller bara har tillgång till 2G och 3G, framförallt i landets sju skogslän: Dalarna, Värmland, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Gävleborg.

De nya moderniserade mobilnätet innebär att ännu fler, som idag saknar fiber, kan erbjudas snabbt och stabilt bredband via tekniken FWA (Fixed Wireless Axess), en ny lösning som idag erbjuds till kunder i fler än 50 kommuner.

– Den här mångmiljardsatsningen kommer att säkerställa att fler människor, företagare och hela samhällen får tillgång till pålitlig, säker uppkoppling med hög kapacitet. På så sätt kan vi bidra till att minska den digitala klyftan mellan stad och land, det är Folknätet, fortsätter Anders Olsson.

Läs mer om 5G här

Läs mer om FWA