Digitala Sverige
Sök
Avbryt
Meny

Telia lanserar Sveriges första stora 5G-nät

2 år sedan

Telia Sveriges första stora publika 5G-nät i Stockholm är nu lanserat. Nätet har varit igång sedan flera veckor men den formella invigningsceremonin ägde rum i centrala Stockholm den 25 maj. Redan nu står 15 basstationer klara och under juni byggs ytterligare ett 60-tal. Lagom till midsommar kommer 5G-nätet täcka större delen av centrala Stockholm. Parallellt byggs det i ytterligare 12 städer inklusive Göteborg och Malmö med lansering senare i år.

– Näten har aldrig varit viktigare i våra liv och i samhället. Med 5G-satsningen lägger vi grunden för den fortsatta digitala utvecklingen med fokus på innovation, hållbarhet och säkerhet. Vi är stolta över att göra lanseringen i partnerskap med Ericsson. Nu öppnar vi dörren till helt nya användarupplevelser och kan accelerera innovationen inom områden som underhållning, vård, industri och transporter vilket både stärker Sveriges konkurrenskraft och bidrar till en tryggad välfärd, säger Allison Kirkby, Vd och koncernchef på Telia Company.

– Coronakrisen har tvingat flera länder att skjuta på utrullningen av 5G, men i Sverige lyckas vi hålla uppe utbyggnadstakten trots det svåra läge vi befinner oss i. Krisen har visat hur viktigt det är med telekommunikationer för arbete och digitala möten, och här kommer 5G spela en betydande roll, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Med 5G breddas de digitala motorvägarna och ny fräsch kapacitet tillförs i mobilnätet. Det behövs, behovet av data fortsätter att öka och allt fler avancerade tjänster används i våra mobiler. Med 4G i kombination med 5G kan vi också närma oss regeringens bredbandsmål genom att leverera en snabb och kostnadseffektiv internetuppkoppling på platser där det idag saknas fiber.

Läs allt om Telias 5G-satsning här