Digitala Sverige
Sök
Avbryt
Meny

5G i kombination med drönare kan rädda liv

3 år sedan

I Sverige drabbas årligen cirka 6000 personer av ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusmiljö, endast 10% överlever. Om behandlingen inleds inom tre minuter överlever uppemot 70%. Vid det nordiska ministermötet i Örnsköldsvik ingick de nordiska länderna ett nytt fördjupat samarbete inom 5G. I samband med mötet visade Telia, tillsammans med Karolinska Institutet och Ericsson, hur man med hjälp av 5G-tekniken kan använda drönare för att leverera hjärtstartare snabbare vid plötsligt hjärtstopp – och rädda liv.

Under de nordiska statschefernas möte i Örnsköldsvik undertecknades en avsiktsförklaring att gemensamt sätta upp en handlingsplan för en tidig användning av 5G i Norden. Handlingsplanen kommer att bland annat fokusera på att säkerställa koordinering av spektrum inom regionen och undanröja hinder för utbyggnad av 5G-nät. I planen ingår också att särskilt uppmuntra och följa utvecklingen av 5G-tillämpningar inom vissa sektorer, några av dessa är klimateffektiva transporter, uppkopplade fordon, drönare och räddningstjänst.

Under de mötet i Örnsköldsvik visade Telia tillsammans med Ericsson och Karolinska Institutet hur man använder drönare för att leverera hjärtstartare till personer med plötsligt hjärtstopp. Tidigare forskning visar att drönare kan nå patienterna upp till fyra gånger snabbare än ambulans.

– Ett storskaligt system som möjliggör att skicka ut drönare med hjärtstartare skulle kunna rädda många liv. Vi har tidigare gjort framgångsrika simulerade försök med drönare och hjärtstartare men den lösningen har haft svårt att hantera säkerhet och prioritering i luftrummet över större avstånd och med flera drönare. Det skulle vi lösa om vi använde det system vi nu arbetar med, säger Andreas Claesson vid Karolinska Institutet, centrum för hjärtstoppsforskning.

– Med 5G kan man tilldela och garantera uppkopplingens bandbredd och korta fördröjning för denna typ av samhälls- och industrikritisk tjänst. Med det växande antalet av uppkopplade enheter såsom drönare, ställs helt andra prestandakrav på näten i framtiden och tjänster som denna kan levereras säkert, flexibelt och med högsta kvalitet, säger Erik Ekudden, Senior Vice President & Chief Technology Officer Ericsson.

Se filmen om hur man kan använda 5G och drönare för att leverera hjärtstartare till personer med plötsligt hjärtstopp.

 

 

Kategorier