Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Nya cyberhoten utmanar företagen

4 år sedan

intro medium

Prognosen för 2018 ser inte ljus ut, cyberattackerna kommer inte blir färre. När cyberbrottslingarna tar till allt mer avancerade metoder för att komma åt företagen, gäller det att säkerhetsutvecklingen hänger med, eller ännu hellre: ligger steget före. Men det finns även några enkla saker som företagare kan göra här och nu för att skydda sig mot attacker.

Ransomware var något vi dessvärre fick stifta bekantskap med under förra året. Och prognoserna för 2018 är inte särskilt ljusa, det lär bli fler och mer riktade attacker. Polisen tar också problemet på största allvar och har lagt ut en checklista för hur du förebygger och – i värsta fall – hanterar ransomware.

Dessutom växer en annan hotbild fram i samband med Internet of Things. Med fler uppkopplade och sammankopplade prylar finns det ju ytterligare ”vägar in” till sårbara system. Det visar sig också att allt fler IoT-attacker har ekonomiska drivkrafter – det är alltså inte längre frågan om att ”enbart” skapa kaos.

Men det är inte bara brottslingarna som blir mer avancerade, för minst lika skickliga är utvecklarna av säkerhetslösningar – tack och lov!

Hyr en egen hackare
Jag har tidigare skrivit om hur AI börjar bli ett stöd mot cyberattacker och förhoppningsvis så blir det även fler företag som börjar agera mer proaktivt för att slippa att drabbas av cyberbrott. En intressant trend är att hyra in egna hackare – så kallade etiska hackare. För vem vet egentligen bättre hur en hackare tänker än en annan hackare.

Ytterligare en ny metod som är på uppgång är biometriska säkerhetslösningar, som fingeravtryck, ansikte, röst. Något som fler och fler företag bör titta närmare på, i alla fall enligt en rapport som IBM Security släppte nyligen. Unga personer är inte lika bra på att använda lösenord, så företag bör börja titta på alternativa lösningar till autentisering.

Hur skyddar du företaget?
Många företag förstår allvaret och kommer höja sina investeringar i cybersäkerhet, men nästan hälften av företagsledarna i en undersökning saknar en process för hantering av incidenter, vilket jag förvånas över inte minst nu när den nya dataskyddslagen (GDPR) börjar gälla inom kort. Höga krav på just hanteringen av cyberbrott ställs, men mer om den nya förordningen i mitt nästa inlägg!

Men du behöver inte hyra en etisk hackare för att skydda företaget, det finns faktiskt några enklare saker du kan göra här och nu.

 1. Gamla operativsystem är avgörande i spridandet av virus (läs mer här). Så för det första: se till att programvaror och operativsystem är uppdaterade. De senaste versionerna är alltid bäst skyddade.
  .
 2. Ta säkerhetskopior och välj molntjänster för att lagra säkerhetskopiorna och se till att du använder rätt molntjänstleverantörer. Läs mer här.
  .
 3. Utbilda personalen så att alla känner till riskerna med att exempelvis klicka på länkar från okända avsändare. Det ska också vara tydligt vad som är konfidentiell information och hur den ska behandlas.
  .
 4. Använd inte företagsdatorerna till annat än företagets verksamhet. Det är inte ovanligt att jobbdatorer används hemma – även av andra familjemedlemmar.
  .
 5. Och en till synes väldigt enkel skyddsåtgärd, som att använda ett mer avancerat lösenord, visar sig gång på gång inte vara helt självklart…
  .
 6. Glöm inte att skydda företaget mobila enheter också och uppmuntra alla att stänga av bluetooth på sina mobila enheter. Det är onödigt att lämna dörren öppen…

Och till sist; minimera risken för att drabbas av den nya generationens säkerhetshot och skaffa en uppdaterad och fullgod säkerhetslösning för företaget. Jag lyfter självklart upp Telias tjänst Smart Säkerhet  som baseras på F-Secures Protection Service for Business, en molntjänst som skyddar både datorer, mobiler och servrar och som du kan enkelt köpa och börja använda direkt.

Vi ses i molnet!

/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat våra digitala verktyg för företag på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Microsoft Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt musik via Spotify Business och mycket mer. Läs mer om våra tjänster här.