Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Tekniktrenderna att ha koll på 2018

4 år sedan

intro medium

Även om 2018 redan har rivstartat så finns det något härligt med ett nytt år, en slags förväntning på vad som komma skall. Och självklart så dyker det upp mängder med trendspaningar. En del av det som skrivs känns igen från tidigare år, men det finns lite nytt. Här har jag sammanfattat det jag tycker är de mest intressanta spaningarna och trendorden att ha koll på.

1. Konversera med tekniken
Någon som är på allas läppar (!) är röststyrning. Gurun Mary Meeker tog ju upp det i sin senaste trendrapport och Gartner förutspår att en femtedel av alla interaktioner med våra smartphones snart är röstbaserade. Överhuvudtaget är det tydligt att så kallade touchless interfaces är något att hålla koll på.

I takt med att tekniken blir bättre kommer också våra virtuella assistenter – som Alexa, Siri och Google Assistant – att bli allt smartare och kan kommunicera allt mer med oss. Redan nu har svenska banker insett möjligheterna med ”digitala medarbetare” och på flera av storbankerna kan du få god hjälp av en chatbot. Gartner kallar denna starka trend för konversationsplattformar.

2. AI + IoT = sant
Vi lär också få se hur Artificiell Intelligens (AI) börjar kombineras med Internet of Things. Det vill säga att uppkopplade saker blir smartare och till och med börjar lära sig av varandra i ett Internet of Everything. Ett mycket spännande exempel är Hondas initiativ med sammankopplade självkörande bilar, som genom att kommunicera sinsemellan (om exempelvis ett kommande vägarbete) kan anpassa sig till varandra så att alla får så säker och snabb färd som möjligt.

Det här hänger då ihop med en annan trend, nämligen den ökande användningen av edge computing. Där låter man beräkningar och databearbetning ske i ”kanten”, det vill säga i enskilda enheter, istället för centralt i molnet.

Ett annat praktiskt exempel på hur AI kommer in i vår vardag är att Microsoft har lagt in AI i Office 365, vilket bland annat gör att Excel med hjälp av maskininlärning och kan identifiera trender och på egen hand göra visualiseringar av data.

3. Olika slags verklighet
Vi kommer helt klart att få se fler exempel på hur den fysiska världen och den virtuella världen smälter samman under 2018. Augmented Reality (förstärkt verklighet, AR) finns i inbyggt i nya smartphones och operativsystem. Det får dessutom sällskap av MR, Mixed Reality, som åtminstone inledningsvis riktar sig mot spelanvändarna.

Både AR och VR (Virtual Reality) används nu allt flitigare för att öka köpupplevelser i olika sammanhang. Ikea Place är ett pionjärexempel på smart AR-användning, liksom den engelska makeup-butiken med en ”magisk” AR-spegel. Även hos modebjässar som Tommy Hilfiger och Massimo Dutti verkar VR kunna vara lockande inslag i butikerna, och även Audis återförsäljare i Halmstad har testat tekniken.

4. Blockkedjan – mer än kryptovalutor
Blockkedjan fortsätter att vinna mark på olika områden under 2018. Djungeln av kryptovalutor är en sak, men tekniken kommer också att fungera som en plattform för digital transformation. IoT-utvecklingen gör att allt mer data måste utbytas allt oftare, och blockkedjan kan säkerställa överföringarna vid bland annat olika identifieringar och smarta kontrakt.

5. Fortsatt fokus på säkerhet
Ett grundläggande behov i denna snabba teknikutveckling är välfungerande säkerhet. Vi ser hur så kallade ransomware har blivit en miljardindustri och minns alltför väl förra årets stora attacker: Wannacry, Petya och Bad Rabbit. Hackare har sofistikerade ”vapen” och med fler uppkopplade prylar kan öka riskerna. Därför blir de viktigare än någonsin att ha en bra säkerhetslösning, som exempelvis denna.

Säkerheten kommer jag ha anledning att återkomma till inom kort, inte minst eftersom vi närmar oss maj 2018 – då GDPR införs, här berättar jag mer. Det kommer i praktiken innebära tuffare krav på vi hanterar våra data, alternativt en uppenbar risk för skyhöga böter

/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt musik via Spotify Business och mycket mer. Läs mer om våra tjänster här.