Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Morgondagens arbetsplatser

4 år sedan

intro medium

Vår syn på vad arbete är har förändrats rejält de senaste decennierna. Att ”gå till jobbet” är inte ett lika givet begrepp längre – nu när vi kan utföra jobbet var och när som helst. (Eller nästan i alla fall.) Det är spännande att följa hur det här i sin tur påverkar själva arbetsplatsen.  

Hur vi ser på arbete och vad en arbetsplats är håller på att ändras. Och jag tycker ett bra sätt att sammanfatta vad som händer är att konstatera – precis som bland andra Kairos Future och Microsoft gör – att arbete inte längre endast är en plats, utan i mycket högre grad vad man gör. Annorlunda uttryckt: det är resultat som blir viktiga, inte fysisk närvaro.

Digitaliseringen har förstås en viktig utlösande faktor i den här utvecklingen. Hårdvara för att jobba på distans har funnits ett bra tag, men först på senare tid har det kommit fullgoda och säkra molnlösningar som gör att det är fritt fram att sitta i skogen eller på ett café och jobba om man så vill. Arbetsplatsen finns digitalt, oavsett var du fysiskt sitter. Eller som Kairos Future skriver i en rapport:

”Arbetsplatsen blir ett digitalt moln som även inbegriper ett kontor.”

Flexibla arbetsvillkor avgörande
Det är tydligt att möjligheten till att jobba på distans är väldigt intressant för många, i alla för 65 procent av arbetande svenskar som använder nätet för att jobba hemifrån ibland (Svenskarna och Internet 2017).  Det innebär alltså nästan två av tre personer – och det är uppenbart att utvecklingen går snabbt, för året innan var den andelen 53 procent.

Även i en rapport från Economist Intelligence Unit framgår betydelsen av detta. Där kom man fram till att möjligheten till distansarbete var den viktigaste faktorn för att få nöjda medarbetare.

Dagens komplexa livspussel är förstås en anledning till att det är viktigt. Och det kommer inte att bli mindre viktigt med distansarbete, tvärtom: så många som åtta av tio anställda som är under 30 år tycker att möjligheten till flexibelt arbete är avgörande när de ska välja arbetsgivare.[1]   Den nya generationen ställer helt nya krav på flexibla arbetsvillkor. Var de sedan arbetar är en annan fråga; det finns ju en trend med tillfälliga arbetsplatser, som jag skrev om i ett blogginlägg för ett år sedan.

Den moderna arbetsplatsen även till nytta för kunder
För övrigt är det så att den nya, flexibla arbetstillvaron påverkar inte enbart medarbetare och organisation, det kan också komma kunderna till nytta. Det går snabbare att ställa om och anpassa sig efter nya behov, samtidigt som det går att erbjuda digitala kontaktytor för att smidigt och effektivt kunna kommunicera och samverka med kunder och leverantörer.

Molntjänster en nyckel till framgång
Avslutningsvis några ord om Microsoft, som med rätta ses som en av pionjärerna när det gäller moderna arbetsplatser. Här i Sverige gjorde de om sitt kontor i Akalla till en aktivitetsbaserad arbetsplats 2011 och har sedan dess bland annat belönats med utmärkelsen ”Sveriges bästa arbetsplats”. [2]

Det faller sig då rätt naturligt att det är just Microsoft som ligger bakom ett av de mest användbara verktygen för den moderna arbetsplatsen just nu – nämligen Office 365. Molntjänsten som faktiskt är mer än bara Office paketet på datorn och mobilen. Ett verktyg som även inkluderar videokonferenser, epost, lagring och delning av filer, gruppwebbplatser och sociala nätverk. Verkligen en digital arbetsplats utan fysisk anknytning till en specifik plats!

Har ni framtidsanpassat er arbetsplats? Om inte, så hittar ni alla molntjänster ni behöver här.

Vi ses i molnet!

/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Microsofts Office 365 till molntjänster för säkerhet och virusskydd samt musik via Spotify Business plus mycket mer. Läs mer om våra tjänster här.

[1] Källa: https://www.telia.se/foretag/trender-och-nytta/2016/April/Rapport-om-arbetsplatsen-i-digital-forandring
[2] Källa: https://news.microsoft.com/sv-se/2017/03/24/det-nya-arbetslivet-en-katalysator-for-er-digitalisering/