Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Så kan företagets bilar bli grönare

4 år sedan

intro medium

Vad sägs om att spara pengar, skona miljön och öka säkerheten? Genom att lära sig rätt körbeteende kan bilkörningen förbättras på flera sätt – men det krävs att kunskapen underhålls regelbundet. Om du inte tar hjälp av Telia Sense, vill säga.

Allt fler bilister och företag får upp ögonen för möjligheterna med det som kallas ”sparsam körning” eller ”eco-driving”. Det konstaterar Martin Prieto Beaulieu hos organisationen Gröna bilister.

– Det är rätt logiskt att intresset ökar, eftersom det finns så mycket att vinna. Det finns till exempel undersökningar som visar att ett bättre körbeteende gör att man får ner bränsleförbrukningen med mellan 5 och 20 procent. Det gör stor skillnad, både i plånboken och för miljön, säger han.

Lärdomar glöms bort snabbt

Det finns speciella utbildningar i sparsam körning, och det kan vara en idé att låta sina anställda gå en sådan. Men enligt Martin Prieto Beaulieu brukar dessvärre föraren återgå till sin tidigare körstil efter några månader.

– Det här är vanor som är svåra att bryta. För att upprätthålla det nya, skonsamma körbeteendet krävs det att kunskaperna underhålls och att föraren blir påmind regelbundet.

Hjälpmedel i bilen

En bra metod är att ha någon form av hjälpmedel i bilen, menar han.

– I moderna bilar får man vägledning för när man ska växla upp, och har man investerat i en elhybridbil så kan man få en analys av hur man kört. Där kan det komma in en form av gamification, eftersom det kan gå att jämföra med hur andra kör – det blir en ”sport” att köra så snålt som möjligt.

Han förespråkar även någon fristående utrustning som ger feedback på körningen.

– Det är jättebra, om du hela tiden blir medveten om hur du kör så kommer du att etablera en god vana, säger han.

Med Telia Sense finns möjligheten till just detta i och med till tjänsten Köra Säkert, där man automatiskt får feedback på hur miljövänligt du kör. Läs mer om Telia Sense här.

Tips för grön bilkörning

Växla upp tidigt. Vid stadskörning bör du växla upp redan när motorn når 1 200–1 500 varv/minut, eftersom låga motorvarv ger mindre bränsleförbrukning. Kör bara en eller ett par billängder på ettans växel.

Kör på högsta möjliga växel. På plan väg kan de flesta bilar köras på högsta växeln i 50 km/h i jämn fart.

Håll jämn fart. Ha ett jämnt tryck på gaspedalen, se till att det blir så få inbromsningar med fotbroms och så lite gaspådrag som möjligt.

Respektera hastighetsgränserna. Ju fortare du kör, desto större blir luftmotståndet. Bränsleförbrukningen stiger som regel med cirka 20 procent när hastigheten ökas från 90 till 110 km/h. Om du dessutom måste göra en del omkörningar för att hålla en högre hastighet blir skillnaden i bränsleförbrukning ännu större. Dessutom sjunker givetvis säkerheten när hastigheten ökar.

Kolla däcktrycket. Om du kör med 80 procent av rekommenderat lufttryck så ökar bränsleförbrukningen med cirka tre procent jämfört med ett 100-procentigt tryck.

Minska vikten. Ta bort takboxen när den inte används (då minskar även luftmotståndet vid körning). Töm bagageutrymmet på onödiga prylar.

Foto: Johnér / Maskot bildbyrå

[1] Källa: www.gronabilister.se