Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Ljusmiljön på kontoret påverkar vårt välbefinnande

4 år sedan

Har du ofta ont i huvudet efter en arbetsdag? Eller känner du dig trött och har problem att fokusera? En orsak kan vara belysningen på kontoret.  

Så här i vintermörka tider känns det mörkt mest hela tiden. Och faktum är att ljuset påverkar oss mer än de flesta kanske tror. Både för mycket och för lite ljus kan vara dåligt för oss.

– Ljus är väldigt individuellt; alla har olika behov och preferenser. Jag skulle säga att i en kontorsmiljö är det viktigt att man själv har möjlighet styra sitt ljus på något sätt. Det kan vara något så enkelt som en skrivbordslampa, säger Lina Färje som är arkitekt och ljusdesigner på teknikkonsultbolaget Tyréns.

Möjligheten att styra ljusnivån är viktig av flera orsaker. Dels för att kunna släcka de lampor som inte behövs, dels för att skapa en varierad ljusmiljö.

– Variationen i sig är välgörande. En alltför monoton ljusmiljö är också tröttande, säger hon.

Olika ljusnivåer för olika arbetsuppgifter

Vad som är lämpliga ljusnivåer på ett kontor påverkas av vilken typ av arbete som ska utföras. För den som sitter med detaljarbete, som exempelvis detaljerade ritningar eller finmekanik, rekommenderar Arbetsmiljöverket en belysning på 1500 lux. Det motsvarar ljusnivån från en 100 watts glödlampa av den gamla sorten. Det gäller dock bara på själva skrivbordet. Det omgivande allmänljuset behöver bara vara kring 300 lux.

– De flesta idag jobbar framför en skärm och då är det viktigt att den är placerad så att den inte får reflexer från fönster eller armaturer.

Överbelysning vanligt problem

Det är inte ovanligt att kontoret är överbelyst. Det är både energiineffektivt och tröttande för ögonen. Det är en fördel om kontorets belysning kan anpassas till dagsljuset.

– När det är mörkt ute kan det finnas en poäng i att dra ner ljusnivån eftersom ögat har omgivningsljuset som en referens, säger Lina Färje.
I hemmakontoret har du större möjligheter att påverka ljuset, men kanske mindre resurser att lägga på belysning. Lina Färje tycker att det viktigaste är att ha flera ljuskällor, och att tänka på den vertikala belysningen.

– Belysning riktad mot väggen är rumsskapande och det är framförallt det vertikala ljuset som ger oss uppfattningen att ett rum är ljust, säger hon.

Dagsljus gör oss piggare

Idag är trenden att ha belysning som följer dagsljusets färgtemperatur över dagen. Mitt på dagen är ljuset kallare (blåare) och tidig morgon och kväll drar ljuset mot en varmare ton.

– Där pågår mycket forskning och det finns inga tydliga svar, men viss forskning har konstaterat att ett kallare ljus gör en piggare, säger Lina Färje, och tillägger:

– Jag tror att det som påverkar en mest är att man får dagsljus varje dag. Jobbar man på kontor kan man tänka på att gå ut på lunchen. Särskilt den här tiden på året, säger hon.

Foto: Johnér bildbyrå / Magnus Ragnvid

Kategorier