Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Sakernas internet snart vardag

3 år sedan

Vi står inför en revolution när Internet of Things slår igenom på allvar. Vardagen blir roligare och enklare, nya affärsmodeller skapas och befintliga ställs på ända. Inom tio år kan IoT stå för så mycket som en tiondel av världsekonomin.

Du har säkert hört talas om begreppet ”Internet of Things”, eller ”Sakernas internet” som det ofta översätts till på svenska. Detta är något som det har pratats om ett tag nu, även om det för gemene man kanske har låtit lite flummigt och avlägset. Men nu är Internet of Things (IoT) här på allvar – och det kommer att underlätta våra liv betydligt.

Prylarna pratar med varandra

IoT handlar om att få saker som tidigare inte kommunicerade med varandra att göra det. Prylarna blir helt enkelt uppkopplade – och sedermera sammankopplade – vilket skapar nya möjligheter.

Det behöver inte vara så komplext som det låter, i vardagen finns många exempel på hur det kan göra konkret nytta. Vad sägs om ett kullager i en hiss som skickar ett meddelande till fastighetsskötaren att det snart kommer att vara utslitet och behöver bytas – innan hissen faktiskt har gått sönder? Eller en diskmaskin som pratar med elnätet och sätter igång när elen är som billigast.

Redan idag har du kanske använt dig av IoT utan att du tänkt på det – exempelvis när din smarta klocka registrerat ditt tiotusende steg för dagen och skickar en peppande pushnotis till mobilen.

Du kan också redan nu koppla upp bilen. Det går att ge bilen möjlighet att registrera din körstil och om du kör säkert premieras du med en sänkt premie hos försäkringsbolaget, läs mer om det här.

Kommer att göra stor skillnad inom industrin

IoT spås bli en jätteindustri inom bara några år. Det framstående analysföretaget McKinsey har i en rapport kommit fram till att år 2025 kommer IoT att skapa värde på mellan 4–11 biljoner dollar. Japp, biljoner! Det är i runda slängar 4–11 procent av den globala köpkraften.

Den största potentialen ser McKinsey inom industrin där sensorer och trådlös kommunikation kan underlätta underhåll, optimera processer och förutse produktionsbehov. Smarta städer och förbättrad hälsa för oss människor ligger också högt upp, detta placeras på andra respektive tredje plats.
Sämre säkerhet i IoT-prylar?

I och med den växande populariteten för IoT-prylar har säkerhetsfrågan fått ökad betydelse. Om en angripare lyckas ta kontroll över dina uppkopplade prylar och får dem att, tillsammans med 10 000-tals andra prylar och datorer, samtidigt gå in på en webbsida finns stor risk att sidan kraschar.

Den här typen av DDoS-attacker är ett väldigt vanligt angreppssätt som tidigare har krävt att hackare tagit kontroll över ett antal datorer, exempelvis genom att infektera dem med virus. Men uppkopplade webbkameror, kylskåp, tvättmaskiner, kaffeapparater och annat är i regel enklare att hacka än en dator eller mobiltelefon. Men du behöver inte vara orolig, det gäller långt ifrån alla uppkopplade saker.

När du köper IoT-prylar är det viktigt att du kontrollerar så att de uppfyller vissa säkerhetskrav. De ska gå att patchas när säkerhetsluckor upptäcks, lösenordet får inte vara hårdkodat utan måste gå att byta, och om du upptäcker på förhand att prylen har kända säkerhetsfel ska du helt enkelt undvika att köpa den.

IoT är framtiden

IoT kommer, som tidigare nämnts, genomsyra allt från industri och tillverkning till handel och sjukvård. Till syvende och sist handlar det om att hitta tekniken som ger bäst nytta för just dina behov.

Men eftersom IoT vänder upp och ner på gamla tankemönster och affärsmodeller gäller det att vara öppen inför att det du trodde att du behövde egentligen var något helt annat.

Här kan du läsa mer om hur våra liv kan komma att se ut när IoT blivit en del av vardagen.

Kategorier