Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Flexibilitet är framtiden för företag

5 år sedan

intro medium

För ett antal år sedan läste jag en artikel som jag då och då kommer att tänka på. Den handlade om en person som flyttade ut i skogen – och med mobilen som enda arbetsredskap lyckades driva sitt företag från det minst sagt naturnära kontoret. Att vi idag inte ens lyfter på ögonbrynen åt det, säger något om möjligheterna med molntjänster som dykt upp de senaste åren.

Att molntjänster och SaaS lösningar är ”flexibla” skrivs det om nästan dagligen, och att det är en stor fördel för företag är inget nytt. Men vad betyder egentligen den här ”flexibiliteten” för verksamheten och vad för resultat ger det?

I den andra delen av min lilla serie om SaaS, tänkte jag dyka ner i ämnet och gå igenom 6 effekter – både för företaget och för medarbetarna – som ökad flexibilitet och SaaS lösningar faktiskt ger.

1.  Det går att växa snabbare
För det första kan företaget direkt ta tillvara på nya möjligheter som öppnar sig, utan att det tar månader att komma igång. Det innebär dels att det går att växa snabbt men även att du inte är begränsad till din lokala marknad. Molntjänster gör också att det går så mycket lättare att samarbeta med människor oavsett i vilket hörn av världen de befinner sig, det gör att du kan dra nytta av kompetens som du inte lyckats finna lokalt. [1][2][3]

2. Enkelt att köpa och administrera
Med en SaaS-lösning går det också enkelt att skala upp eller skala ner tillgången på digitala arbetsredskap som exempelvis Office 365 och F-Secure. Ni lägger till eller tar bort användare hur ni vill, så när det blir arbetstoppar är det bara att anpassa resurserna efter behov. Samtidigt har ni hela tiden en tydlig överblick över hur redskapen – alltså programvarorna – är anpassade till den aktuella verksamheten, så att ni inte behöver sitta med ett onödigt och kostsamt överskott.[4][5]

3. Du kan öka räckvidden
Att kunna arbeta mer globalt medför ju även att du kan nå ut till en vitt spridd kundkrets –inte minst bra för den som har tydligt nischade produkter. Och till exempel molnbaserade färdiga e-handelslösningar gör det betydligt enklare att nå dina kunder där de befinner sig.

4. Transparens medför ökad förtroende
Molntjänster kan fungera som ett viktigt och kanske avgörande, verktyg för att öka insyn och förtroende. Kunder och medarbetare kan enklare få tillgång till vad som händer i projekt, i realtid. Snabbare informationsflöden gör att resurser och material kan användas mycket effektivare. Och för att snabbt komma igång med nya projekt, hitta rutiner och bygga rätt teamkänsla är en öppen och transparent organisation A och O. [6]

5. Arbeta var man vill…
SaaS-lösningar skapar också möjligheter till en ökad flexibilitet för medarbetarna. Dagens arbetsliv bygger till stora delar på frihet under ansvar. Då gäller det att det går att koppla ihop kalendrar, e-post och så vidare – och att kunna nå allt var man än befinner sig. Tänk att kunna stanna bilen eller sitta på tåget och skicka det där sista mailet, bifoga det senaste dokumentet eller kolla budgeten en extra gång inför kundmötet. För företaget innebär det ju även att medarbetare kan hantera administrativa moment direkt på plats, istället för att behöva åka in på kontoret. Vilket spara både tid och pengar. [7][8]

6. …och när man vill
Inte för att man alltid ska jobba, men vi är många som känner att stressnivån sjunker tack vare just möjligheten – inte behovet – av att kunna göra en liten arbetsinsats utanför kontoret och kanske även utanför kontorstid. Det går att anpassa jobbet till livspusslet – jobba effektivare helt enkelt.

Det sistnämnda är inte minst viktigt för den yngre generationen; jag har sett en rapport[9] som visar att åtta av tio anställda under 30 år anser att möjligheten till flexibelt arbete är avgörande för valet av arbetsgivare. Det blir därmed i förlängningen en fråga om ”employer branding” och ett sätt att vinna poäng i kampen om nya talanger.

Det är inte svårt att komma på fördelar med SaaS-lösningar, tidigare har jag ju gått igenom hur det kan innebära stora kostnadsbesparingar, mer om det kan du läsa här.  Men nästa gång ska jag avsluta min serie om SaaS genom att ta en extra titt på en annan aspekt  – nämligen säkerheten.

/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt musik via Spotify Business och mycket mer. Läs mer om våra tjänster här.

 

Källor:
[1] https://www.gartner.com/newsroom/id/2923217
[2] https://www.wired.com/insights/2013/09/why-the-u-s-government-is-moving-to-cloud-computing/
[3] https://resources.office.com/en-us-landing-collaborate-to-compete-ebook.html
[4] https://medium.com/@DavidB_L/increase-flexibility-and-resource-efficiency-with-cloud-services-42ff912079c1
[5] https://cloud.idg.se/2.16150/1.414070/sex-skal-for-att-anvanda-molnet
[6] http://www.publector.org/Future_Smart_Industry/Marginalnyttan_med_attiotalets_automationsvag_avtar
[7] https://products.office.com/en-us/business/articles/6-tasks-ideal-for-the-cloud-cloud-storage-and-beyond
[8] http://www.information-age.com/size-matter-cloud-post-gdpr-123463175/
[9] https://www.telia.se/foretag/trender-och-nytta/2016/April/Rapport-om-arbetsplatsen-i-digital-forandring