Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Upcycling het miljötrend bland företagare

3 år sedan

intro medium

Glöm recycling, nu är det upcycling som gäller. Redan idag kan du klä dig i apelsinskal, bär datorn i en väska av presenning och dricka must av ratad fallfrukt – allt skapat av återanvänt material. Ett smart sätt för företag att arbeta med hållbarhet.

Varje år går vi i Europa miste om 600 miljoner ton material som skulle kunna återvinnas användas. Men nu går trenden mer och mer mot återvinning, upcycling och cirkulär ekonomi. Förra året presenterade EU-kommissionen till exempel en handlingsplan för cirkulär ekonomi och en reviderad avfallslagstiftning.

Gör tyg av apelsinskal

Fler och fler företag tar fasta på detta och har börjat betrakta det som tidigare blev skräp som outnyttjade resurser.

En klassiker är väsktillverkaren Freitag som sedan 1993 har tillverkat väskor, plånböcker och accessoarer av presenningar.

Men visste du att det finns företag som tillverkar mattor av plastpåsar eller tyg av apelsinskal? Vänta, va? Tyg av apelsinskal?

Jodå. Apelsinindustrin i Italien slänger varje år över en miljon ton apelsinskal och startupföretaget Orange Fiber har kommit på ett sätt att utvinna cellulosan ur skalen och spinner den sedan till en tunn tråd. Tyget som vävs liknar silke och är blankt och mjukt mot huden.

Men det är inte nog. Tyget sägs ha kvar delar av de essentiella oljorna och c-vitaminen från skalen, vilket absorberas genom huden på bäraren! Snacka om win-win.

Inkluderande via äppelplockning

En annan win-win-situation hittar vi hos Stockholmsföretaget Palla. De tar till vara på äpplen som annars ligger och ruttnar i våra villaträdgårdar och gör äppelmust av dem, samtidigt som de ger människor som har svårt att få jobb på annat sätt en möjlighet till mening och sammanhang.

– Grundidén med Palla är att vi vill jobba på ett inkluderande sätt med hållbar utveckling, sa Joseph Rowe, medgrundare till Palla, när han nyligen besökte TV4:s Nyhetsmorgon.

Äpplen plockas i Stockholm och på Gotland i samarbete med en daglig verksamhet med människor med funktionsskillnader, vilket tar till vara på både äpplen och mänskliga resurser som annars skulle ha varit outnyttjade.

Lasse Åbergs tågsätestyg blir skor

I Malmö hittar vi företaget Resole, som 2016 vann Malmö stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling. Om du tycker att deras sneakers känns bekanta så är det ingen slump. Resole använder nämligen tyg som blivit över när säten i kollektivtrafiken i bland annat Stockholm och Malmö ska bytas ut. Därför hittar du bland annat sneakers med Lasse Åbergs välkända Stockholm-motiv (bilden).

 

Foto: Resole