Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

SaaS – varför är det så kostnadseffektivt?

4 år sedan

intro medium

SaaS eller mjukvara som tjänst är nutiden och framtiden enligt många andra experter. Gartner säger bland annat att den globala SaaS marknaden kommer att öka med cirka 15% de kommande åren. Och KPMG säger att företag kommer investera mer i molntjänster. Och det finns många anledningar till det. Kostnadseffektivt och flexibelt nämns ofta som positiva aspekter.

Jag läser många rapporter, undersökningar och artiklar kring molntjänster och SaaS lösningar. Och som sagt, mycket handlar om besparingar och rörligheten som molntjänster medför, men också att säkerhetsaspekten är ett stort orosmoment. Så jag tänkte göra en liten serie med djupdykningar och en gång för alla förklara just VARFÖR det faktiskt är så kostnadseffektivt och flexibelt med mjukvara i molnet. Och kanske även spräcka orosbubblan kring molntjänsterna.

Och först ut tänkte jag dyka ner i ämnen ”kostnadseffektivt”.

Förra året släppte Radar en rapport, där de bland annat pekar utmaningen för alla företag att minska it-kostnader med 5–6 procent per år framöver. Och de konstaterar att molntjänster rimligtvis utgör en stor del av lösningen.

Microsoft å sin sida menar att 66 procent av alla företag har sänkt sina it-kostnader med hjälp av ny teknik. På CIO.com läser jag att 88 procent av företagen anger att molntjänster har bidragit till kostnadsbesparingar och över hälften (56 procent) säger att detta hjälpt till att öka vinsten. Så visst: nog är det så att SaaS-lösningar faktiskt kan minska kostnaderna, kanske till och med öka vinsten.

Men vilka är egentligen skälen till att så många som 88 procent tycker att molntjänster har bidragit till kostnadsbesparingar? Jo:

Inga stora investeringskostnader
Du får tillgång till programvara som annars kräver (i många fall) stora initiala investeringar. Och du har alltid moderna verktyg och tjänster med de senaste versionerna. Ytterligare en fördel är att det snabbt går att testa funktionerna i en ny applikation i mindre skala innan ni drar igång och tar den i drift på allvar. 

Snabb implementering
Många berättar om hur krångligt det är att få igång traditionella affärssystem, vilket innebär både frustration och att effekten går förlorad under tiden. Genom att du kommer igång snabbare med tjänsten, kan du förstås räkna hem vinsten av investeringen tidigare.

Betala bara för det du använder
Genom att enkelt kunna lägga till eller ta bort användare och licenser, undviker du att stå med outnyttjade licenser när behovet av en viss applikation minskar. Dessutom kan leverantörerna själva få en kostnadseffektivitet med sina stora datacenter, vilket du har fördel av, då du bara betala för exakt den del som du för tillfället utnyttjar.

Minskat ansvar frigör resurser
Drift, underhåll och alla uppdateringar av applikationer sköts av leverantören och du kan fokusera era interna resurser på annat. Och en bra leverantör kan även ge rådgivning och hjälpa er att hitta nya lösningar om det behövs. De är ju experterna på området.

Tillgång till verktyg och dokument överallt
Det här är nog en av de grundläggande styrkorna med en molnlösning, inte bara för tillgängligheten utan det finns många smarta molntjänster som kan spara pengar till företaget, till exempel online möten som kan spara ansenliga reskostnader. Och en kanske uppenbar nytta och kostnadsbesparing med att ha tillgång till allt varifrån du vill, är ju att med hjälp av smarta molntjänster kan du förenkla administrativa rutinuppgifter och minska resursbehovet.

Ökad säkerhet
Även det här bidrar till kostnadseffektivitet. För det första är det mycket värdefullt att minska risken att förlora data, och med säkerhetskopiering i molnet finns det pengar att spara (återigen: molnleverantören har hög kompetens och stordriftsfördelar).

Det här var mitt första blogginlägg min lilla serie om SaaS – se till att hänga med i fortsättningen också, för nästa gång berättar jag varför det pratas så mycket om SaaS och flexibilitet!

/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt musik via Spotify Business och mycket mer. Läs mer om våra tjänster här.