Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Kan AI stoppa smarta virus?

4 år sedan

intro medium

AI (Artificiell Intelligens) har funnit länge – 2014 tillsattes ju roboten Vital i styrelsen på ett japanskt företag för att förutse marknadstrender. Och fler ser fördelarna med AI, bland annat hackare som utvecklar mer avancerade virus. Men som tur är har även virusskydden hittat nya sätt att dra nytta av AI.

2017 blir ett värre virus år än 2016.

Det blir tydligare att behovet av it-säkerhet knappast lär minska framöver. Inte minst med tanke på att dataskyddsförordningen GDPR ställer högre krav på bland annat datasäkerhet. Men jag tänker mest på virusattackerna med Petya och Wannacry som beräknas ha kostat de drabbade ofattbara 69 miljarder kronor (!!) och det går snabbt – Wannacry letade sig till exempel in i mer än 200 000 datorer på bara några timmar.  1, 2, 3

2017 tros dessutom bli värre än 2016 när det gäller virusattacker, så det gäller att ta säkerhetsfrågor på fullaste allvar. 4

AI och maskininlärning

Virusen blir just nu allt smartare i snabb takt, bland annat med hjälp av AI och maskininlärning, så det är skönt att se att AI även används i antivirus-sammanhang. Microsoft förebygger ju angrepp i Windows 10 med hjälp av maskininlärning från mer än 400 miljoner datorer, detta efter att många datorer som drabbades av Wannacry hade gamla Windows-operativsystem. 5, 6

AI hittar hoten i förväg

Men en av de främsta fördelarna med att ta in AI i arbetet med virusbekämpning är att AI-system ständigt lär sig och kan därför läras att avslöja minsta avvikande förändring – och därmed upptäcka potentiella hot i förväg. Istället för att nöja sig med att blockera kända risker kan man alltså börja jaga det som avviker, alltså tidigare okända hot. Hot som vi människor inte kan förutse.

Och med AI kan vi bättre hantera de oerhörda informationsmängder – big data – som det handlar om numera. Företaget F-Secure har till exempel en lösning som heter Rapid Detection Service , där de kontinuerligt samlar in data från slutanvändare. Informationen grupperas, analyseras och används sedan för att hitta avvikelser, för att på så sätt kunna identifiera misstänkt beteende i nätverket. 7

Microsoft säger även att med AI så kommer de i realtid kunna känna av okända säkerhetshot eller malware på en dator i ett nätverk, sätta det skadliga programmet i karantän i molnen och samtidigt skydda alla andra datorer mot det. 6

Därför måste du skydda dig mot virus

Men varför är det då så viktigt att engagera sig i skydd mot cyberattacker? Svaret är enkelt: dagens virus kan ställa till med stor skada. Och det kan gå snabbt. Här radar jag bara upp några av riskerna:

 • Era it-system blir utslagna eller låsta – hos en liten amerikansk resebyrå låg verksamheten nere i hela två veckor efter en cyberattack. 8
  .
 • Det finns också exempel på hur mjukvarustörningar har orsakat skador på maskiner i industriproduktion. 9
  .
 • Ni kan förlora värdefull information, till exempel bokföring som inte hunnit backup-lagras eller uppgifter om kunder och ordrar.
  .
 • Obehöriga kan komma åt känslig information, till exempel kunddata (som kreditkortsnummer!), finansiella uppgifter, information om medarbetare eller strategidokument.
  .
 • Kriminella kan använda informationen för att genomföra bedrägerier som ser ut att komma från ert företag, vilket i sin tur kan leda till att ni blir svartlistade och förlorar kunder och trovärdighet.

Så se till att minimera risken att ni drabbas – ett enkelt sätt är att köpa Telia Smart Säkerhet här, och på det sättet komma igång direkt med att skydda företaget.

Vi ses i molnet!

/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt musik via Spotify Business. Läs mer om våra tjänster här.

 

Källor:
[1]
 https://blogg.telia.se/battreaffarer/2016/12/01/redo-for-nya-lagen/
[2] https://techworld.idg.se/2.2524/1.685385/wannacry-petya-miljarder
[3] https://safeandsavvy.f-secure.com/2017/05/13/what-you-need-to-know-about-wannacry-now/
[4]  https://business.f-secure.com/report-cyber-attack-landscape-of-2017-so-far
[5] https://business.f-secure.com/whats-the-deal-with-artificiai-intelligence-in-cyber-security
[6] https://www.cnet.com/news/microsoft-build-smart-antivirus-using-400-million-computers-artificial-intelligence
[7] https://www.f-secure.com/en/web/business_global/rapid-detection-service?_ga=2.263915148.1843819571.1506322682-1677884909.1505229717
[8] https://se.business.f-secure.com/3-viktiga-lardomar-cyberattack-mot-en-foretagsresebyra
[9] https://se.business.f-secure.com/3-viktiga-lardomar-cyberattack-mot-ett-tyskt-stalverk