Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Hetast på Sthlm Tech Fest

4 år sedan

Google maps för mataffärer, automatiserade personlighetstest och virtuellt träningsläger för självkörande bilar. Den årliga tech-konferensen Sthlm Tech Fest bjöd på heta innovationer från både stora och små företag i Stockholms expansiva tech-sektor.

Google maps för mataffärer, automatiserade personlighetstest och virtuellt träningsläger för självkörande bilar. Den årliga tech-konferensen Sthlm Tech Fest bjöd på heta innovationer från både stora och små företag i Stockholms expansiva tech-sektor.

Podcasten Digitalisterna var självklart på plats och i senaste avsnittet berättar Telias Daniel Stark om sina upplevelser och möten med tech-entreprenörerna. Här är några av företagen han träffade på Sthlm Tech Fest.
1. IBM: Watson sållar bland arbetssökande
IBM:s AI-projekt Watson har tidigare skapat rubriker genom att bland annat ha slagit sina mänskliga motståndare i tv-leken Jeopardy.

På Sthlm Tech Fest visade IBM flera nya användningsområden för Watson, bland annat det som de kallar ”personality insight”. Genom att analysera ett mail eller en kortare text kan Watson bedöma skribentens personlighetstyp. Det här kan vara användbart i exempelvis anställningssituationer.

– En arbetsgivare behöver olika kompetenser, men också personligheter som antingen kompletterar eller liknar de man redan har. Då kan man utifrån ansökningsbrevet rangordna dem som verkar ha den personlighet man är på jakt efter och titta på dem först, förklarar Mikael Haglund på IBM.

2. Tangar: hitta rätt i mataffären
Ett av de mindre bolagen som Daniel Stark träffade representanter för var Tangar, som har tagit fram en app för att navigera inne i mataffärer.

Tanken är att man i butiken väljer ett recept i appen och blir guidad genom butiken. Med hjälp av AR-teknik ser användaren via appen var nästa vara är lokaliserad och kan följa en snitslad bana genom butiken.

– Vi har skannat in matbutiker och laddat upp i molnet. Det är som Google Maps för mataffärer, säger Jacob Kvist på Tangar, och tillägger att appen ska vara redo för användning i början av 2018.

3. HTC: VR nytt sätt att interagera med tekniken
Istället för att självkörande bilar ska öva upp sina färdigheter i verklig stadsmiljö ska de få träna i Virtual Reality (VR). Men detta är bara ett av alla områden som HTC spår att vi kommer att använda VR till i framtiden.

– Det intressanta med VR är att det är ett nytt sätt att interagera med datorer. Med VR går vi nästan in i datorn med kroppen, säger Rikard Steiber på HTC.

Han tror att vi kommer att ha ännu fler sätt att interagera med vår teknik i framtiden.

– Det finns något som heter ”brain computer interface”. Det är en teknologi som man sätter in i VR-hjälmen för att mäta hjärnvågor. Med hjälp av maskininlärning och AI räcker det då att du tänker på vilket föremål du vill interagera med i VR-världen, säger han.

Foto: Johnér / Peter Lydén

Lyssna på hela reportaget från Sthlm Tech Fest i senaste avsnittet av Digitalisterna här!

Kategorier