Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Koppla hunden? Nej, koppla upp hunden!

4 år sedan

Internet of Things och husdjur är en tacksam kombination. Nu kommer en svenskutvecklad innovation som ska ge hundägare full koll på hundens hälsotillstånd, vilket både kan stilla eventuell oro och göra att problem upptäcks innan de har blivit akuta.

Husdjursägare lär vara en intressant målgrupp för innovationer inom Internet of Things (IoT) framöver. Enligt en aktuell prognos kommer marknaden för wearables för husdjur öka till motsvarande över 60 miljarder kronor år 2024.

Visst, det har delvis att göra med att många vill ha bra koll på hur hunden eller katten mår – eller vart den har tagit vägen om den skulle ha rymt.

Men det har också en tydlig ekonomisk aspekt: genom att kunna upptäcka hälso- eller beteendeförändringar tidigt kan det gå att undvika en del av de kostsamma veterinärbesöken.

Allt bättre diagnoser
Detta har också varit utgångspunkten när några KTH-studenter har utvecklat Tracy, en lösning för att kontinuerligt samla in data från en hund och göra analyser för att avgöra hur den mår.

Det är ett halsband med sensorer sköter den automatiska datainsamlingen från hundarnas rörelsemönster. Den tillhörande mjukvaran kommer med maskininlärning hela tiden bli allt bättre på att ställa diagnoser på den individuella hunden utifrån analyser av rörelserna – det vill säga uppgifter om när hunden sover, när den äter och dricker, hur ofta den går eller springer. Hundägaren får sedan analysresultaten direkt i mobilen.

Testas på ett antal hundraser
Tracy finansierades via en framgångsrik crowdfunding-kampanj sommaren 2016, men lanseringen har blivit försenad.

Den har börjat användas på hundar, fast än så länge enbart för att ”lära” mjukvaran hur 25 olika hundraser fungerar. Man tar hjälp av forskare och hundpsykologer som kan koppla ihop rörelsemönster med olika sjukdomstillstånd – men även med välmående, för det kan ju finnas en klar poäng med att få ett besked om att hunden mår prima.

På sikt ska teamet bakom Tracy de bygga upp en databas med insikter om ett stort antal hundraser och de planerar även att göra motsvarande analyser för andra djur i framtiden, mer om det går att läsa här.

GPS-sändare för att hitta rymmare
Tracy är långt ifrån den första wearable-produkten för husdjur. Halsband med GPS-sändare har funnits på marknaden ett tag, exempelvis Tractive (pris från 50 dollar), och det är ju en given pryl för att försäkra sig om att det går att hitta en bortsprungen hund eller katt.

Det har också gått att fästa en actionkamera på husdjuret för att se världen ur dess synvinkel, men det finns nu även kameror med god prestanda som är helt anpassade för djuranvändning, till exempel Eyenimal.

Några andra exempel på husdjursprylar:
Petnet Smartfeeder gör att du på distans kan styra matportionerna åt det hemmavarande husdjuret med en app. Pris ca 149 dollar.

Rightbite är också en ”mat-automat”, och ska till och med kunna användas av flera husdjur i samma hem, eftersom djuren ”identifierar” sig automatiskt med brickor på halsbanden. Har inte lanserats än.

CleverPet är en träningsmaskin för hunden, där övningarna bland annat handlar om färgmatchning. Den kan skicka realtidsuppdateringar om aktiviteterna till hundägaren. Pris ca 300 dollar.

Tailio mäter aktiviteten på kattlådan och kattens vikt under tiden den gör sina behov. Informationen ska kunna ligga till grund för en analys av hälsotillståndet. Pris ca 200 dollar.

PetCube gör att du kan leka med katten på distans genom att styra en laserpekare. Du kan också se och prata med katten. Pris ca 180 dollar + plus eventuellt tillägg för lagring av lekfilmerna.

Fotnot: All prisinformation är hämtade från respektive företags webbplats och innefattar inte eventuell frakt- och tullkostnad.