Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Så deltar Telia i kampen mot barnövergrepp

3 år sedan

Både som operatör och som arbetsgivare deltar Telia i kampen mot spridning  av material som visar sexuella övergrepp på barn. Blockering och detektering är två av verktygen som kan göra skillnad. Så här arbetar Telia med dem.

1 av 1000 personer använder sin jobbdator för att ladda ner, titta på och dela övergreppsbilder. Drygt hälften av de personerna begår också själva sexuella övergrepp på barn, och i 80 procent av fallen finns barnet i förövarens närhet. Det säger statistik från företaget NetClean, som tar fram lösningar för att motverka den digitala spridningen av material med sexuella övergrepp på barn.

– Det här är en ytterst allvarlig fråga som vi på Telia bemöter, både som operatör och som arbetsgivare. Det finns verktyg som kan rädda många av de här barnen, och det ligger i vårt ansvar att använda dem, säger Marie Trogstam, hållbarhetschef på Telia Sverige.

Blockering av webbplatser
I rollen som operatör blockerar Telia tillgången till webbplatser som är klassificerade av polisen som illegala för att de innehåller material som visar sexuella övergrepp på barn.

– Telia står för ett öppet internet och detta är det enda material som vi frivilligt blockerar, fortsätter Marie Trogstam.

Detektering och identifiering
I rollen som arbetsgivare går Telia ett steg längre. Här har Telia aktiverat en teknik som varnar om flaggat övergreppsmaterial upptäcks någonstans på företagets it-utrustning. Följden blir en polisutredning och uppsägning av den anställde som har tittat på materialet.

– Den här typen av detektering låter oss ta ärendet vidare. Eftersom uppskattningsvis hälften av de som tittar på materialet själva begår övergrepp, och eftersom barnen ofta finns i förövarens närhet, kan vi hjälpa polisen att hitta barnen som utsätts för övergrepp, säger Marie Trogstam.

Vill påverka andra
Telia har använt de här lösningarna i snart tio år, och i höstas började man arbeta för att andra arbetsgivare ska följa i samma fotspår. Det här görs bland annat genom möten med företagskunder och genom att arrangera seminarier med företagsorganisationer.

– Vi tar alla chanser att ta upp den här frågan och erbjuda vår hjälp med vilka steg som är nödvändiga att ta för att implementera lösningarna. Alla arbetsgivare kan hjälpa till att skydda barnen, säger Marie Trogstam.

Vill du veta mer om Telias arbete mot spridning av material med sexuella övergrepp på barn? Se filmen från Telias möte med Nätverket för Hållbart Näringsliv (NMC) här nedan.


Du kan också ladda ned Telias broschyr med råd om den praktiska processen och implementeringen av detekteringslösningen här.

Kategorier