Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Nätet enligt barnen

4 år sedan

En tredjedel av världens internetanvändare är barn. Telia vill bidra till att göra barnens online-tillvaro så trygg och positiv som möjligt. Därför startade Telia Children Advisory Panel (CAP), i syfte att ta reda på hur barn faktiskt upplever nätet. Barn ser främst möjligheter med att vara online, men det finns också utmaningar – och barnen visar stor insikt kring dessa.

– Som telekombolag ser vi en massa positivt med att barn finns på nätet – det ger dem stora möjligheter att utvecklas, inspireras och lära sig saker. Men vi vill också kunna bemöta de utmaningar som barn kan stöta på online, säger Marie Trogstam, hållbarhetschef på Telia Sverige.

Detta är bakgrunden till att Telia, tillsammans med organisationen Friends, har startat CAP – Children Advisory Panel. Fler än 100 sjätte- och niondeklassare i Umeå, Stockholm och Södertälje har under 2016 deltagit i grupparbeten i skolan som handlar om vad som är bra med nätet, hur det kan bli bättre samt vilka problem och utmaningar barnen stöter på online.

– CAP är ett fantastiskt initiativ som lär oss mer om hur barn och unga använder sina mobiltelefoner och sociala medier. För dem är det lika naturligt att kommunicera via mobilen som att prata med en kompis i skolan eller på träningen. Därför är det viktigt att vuxna visar intresse för vad barnen gör på nätet. Genom att lyssna och samtala kan vi skapa ett tryggt nätklimat för barn och unga, säger Carolina Engström, tf generalsekreterare på Friends.

Insikter från barnen
Insikterna från CAP handlar till exempel om hur barn tänker kring att dela personlig information:

”Jag är väldigt försiktig med vilka bilder eller kommentarer som jag delar på mitt publika konto. Det är inte ens säkert att jag är samma person i verkligheten. Mitt privata Instagram-konto är däremot den jag verkligen är. Det är till för mina vänner som vet vem jag verkligen är.”
Flicka, 13 år

En annan insikt var att barnen ser nätet som en stor möjlighet att lära känna andra kulturer:

”Det är intressant att ta reda på hur människor i andra länder är. Och vad de äter och har för hobbyer. Du kan få kompisar över hela världen om du vill.”
Flicka, 15 år

Den här nyfikenheten innebär dock inte att barnen hittar sin information var som helst, tvärtom har de hög förståelse för källkritik.
– Barn litar verkligen inte per automatik på Wikipedia och nyheter i sociala medier. Det tillsammans med nyfikenheten på omvärlden tycker jag personligen visar på stora insikter om både fördelar och utmaningar med nätet, säger Marie Trogstam.

Men det finns också andra utmaningar. Näthat och mobbning är saker som många barn funderar på, inte minst eftersom trakasserierna har kommit närmare – oavsett var barnen befinner sig eller när på dygnet det är.

Vill ha Sveriges hjälp
Satsningen på CAP sker inom ramen för Telias fokus på att stärka barn på nätet. Efter att den första slutrapporten från CAP nu har presenterats ska Marie Trogstam ta arbetet vidare. Och hon vill ha hela Sveriges hjälp.

– Nu har vi börjat sätta oss in i hur vi kan göra nätet tryggare, mer lärorikt och bättre för alla våra barn. Har du tips och idéer på hur vi kan ta nästa steg så hör gärna av dig till mig på marie.trogstam@teliacompany.com

Vill du se fler insikter från barnen? Titta på klippet om CAP här!

Kategorier