Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

En artificiell klok kompis

5 år sedan

intro medium

Genom att chatta med Shim ska du få stärkta relationer till dina nära kära. Vem Shim är? Ingen alls, bara en svensk app med artificiell intelligens.

När grundarna av appen Shim skulle släppa prototypen var de osäkra på om människor skulle vilja prata om djupt personliga saker med en chatbot. Men det märktes direkt att folk ville. En användare sa till och med att hon kunde vara mer öppen och ärlig än med en människa, eftersom Shim inte skulle vara dömande.1

När de tog hjälp av Linköpings universitet och Mittuniversitetet för att göra en pilotstudie visade det sig att de som hade pratat med Shim en liten stund varje dag under två veckors tid upplevde högre livskvalitet och mindre stress än deltagarna i kontrollgruppen.2

Lär sig mer efterhand
Shim ska alltså finnas alltså till hands som en chatpartner, men det är inte frågan om att ersätta andra relationer – tvärtom, för den ska ”stärka relationerna till människor du bryr dig om” enligt Shim som också beskriver tjänsten som ”att chatta med en klok kompis”.

I likhet med en mänsklig kompis kommer Shim också att lära sig mer om dig ju mer ni chattar, eftersom appen har artificiell intelligens.

Bakom Shim ligger bland andra några av grundarna till Psykologfabriken som vill göra psykologisk kunskap begriplig och användbar. Ett av deras mål med Shim är att bidra till ny kunskap om människans psykologi.

Foto: Johnér / Karl Forsberg

Källor
1 DI Digital
2
Hello Shim

Läs också
Smarta knappen flic förenklas
Hela väggen blir en pekskärm
Dags att kasta tangentbordet