Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Nya rön om mobilers påverkan på unga

4 år sedan

”Mobiltelefoner och sociala medier håller på att fördärva en hel generation.” Detta låter som klassisk moralpanik, men enligt amerikansk forskning påverkas vi mer negativt av våra teknikvanor än vad som tidigare var känt.

I senaste avsnittet av Telias podd Digitalisterna tas ett laddat ämne upp, nämligen huruvida våra smarta telefoner är skadliga för unga.

Ny forskning visar nämligen att modern teknologi som sociala medier och smarta telefoner riskerar att ”göra en hel generation koncentrationsstörda och deprimerade”. Dessa, och andra, alarmerande teser läggs fram i ett utdrag av boken ”iGen”, skriven av psykologiprofessorn Jean Twenge, som nyligen publicerats av den amerikanska tidningen The Atlantic.

– I texten pekar artikelförfattaren på att våra nuvarande sätt att interagera med teknologi, och framförallt mobiltelefoner, tycks förändra våra beteenden, säger Carl Heath i podden. Han är forskare och digital expert på forskningsinstitutet RISE i Göteborg.

Färre möten IRL
Något som har förändrats är hur ofta människor i högstadie- och gymnasieåldern över huvud taget träffas offline.

– Vi ser ett jätteskarpt tapp i hur ofta ungdomar hänger med kompisar utan att föräldrarna är med. Man dejtar mindre, och man har mindre sex, säger Carl Heath.

Minskad interaktion i den fysiska världen, tillsammans med ökad känsla av ensamhet och sämre sömn, är något som har ökat sedan mitten av 00-talet.

– Vi vet att skärmanvändande innan man går och lägger sig gör att vi sover sämre. I statistiken i artikeln ser man att unga människor sover sämre idag. Kurvorna korrelerar i tid från det att vi började få smarta telefoner, säger Carl Heath.

Vuxna också drabbade
Det är inte bara unga människors beteenden som har påverkats av mobilanvändande. Själv märker Carl Heath hur han ibland tar fram telefonen vid fel tillfällen, exempelvis vid middagsbordet när han känner att han borde umgås mer med familjen. Men även i arbetslivet kan våra nya teknikvanor ställa till det.

– Forskaren Sherry Turkles studier visar att det räcker med att telefonen ligger framför oss i ett möte för att vi ska dela vår uppmärksamhetshorisont, säger Carl Heath.

Statlig reglering nästa steg?

Han tror dock att det är för tidigt att börja sätta varningstexter på mobiltelefoner, liknande de som finns på exempelvis cigarettpaket. Förändrade beteenden på grund av tekniska uppfinningar är i sig inget nytt.

– Vad som är nytt är hastigheten med vilken förändringen sker. Om det kommer en statlig reglering vågar jag inte svara på. Jag tror inte att vi kommer att hamna där men man vet aldrig, säger Carl Heath.

Foto: Johnér / Johan Alp

Lyssna på hela intervjun med Carl Heath i senaste avsnittet av Digitalisterna här.

Alla avsnitt av podden Digitalisterna hittar du här.

Kategorier