Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Äntligen tas drönarförbudet bort – här är nya reglerna

4 år sedan

Nu är det fritt fram att flyga drönare igen. Nästan i alla fall. Den 1 augusti i år ändrades reglerna så att drönarkameror nu likställs med handhållna kameror. Men drönar-entreprenörerna vill se ännu fler förändringar.

Drönarentusiasterna har fått en tidig julklapp: den 1 augusti i år ändrades de regler som klassat drönare som flygande övervakningskameror.

Fram till 1 augusti behövdes tillstånd från Länsstyrelsen för att kunna fota med en drönare, något som i praktiken gjorde det omöjligt för de flesta att använda drönare. Nu räknas de istället som vilka kameror som helst och går under personuppgiftslagen.

Undvik känsliga områden
Personuppgiftlagens drönardel innebär i korthet att du inte får kränka andra människor genom att fota och filma närgånget eller störande.

Du får heller inte flyga inom särskilda skyddsområden som exempelvis kring flygplatser, fängelser och kärnkraftverk. Men även de reglerna kan komma att förändras.

– Nu föreslår vi ändringar som ska göra det lättare för den som vill utföra olika tjänster i stadsmiljöer som ligger närmare flygplatser, som till exempel att inspektera tak, säger Rémi Vesvre, som är ledningsstrateg på Transportstyrelsen, i senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna från Telia.

Pragmatiskt regelsystem
Sverige var bland de första länder i Europa att ha regler för drönare. Men teknikutvecklingen går snabbt och det kan vara svårt för regelsystemet att hänga med. Rémi Vesvre är pragmatisk:

– Det är väldigt svårt för oss att definiera och reglera allt som kan ske med drönare. Därför kommer man att kunna ansöka om allt som vi inte har tänkt på och komma med förslag på hur det ska kunna lösas på ett säkert sätt, säger han.

Riskerna med drönare blev uppenbara nyligen när trafiken på såväl Bromma flygplats som Arlanda fått stoppas efter att en drönare siktats i luftrummet.

– Inte nog med risken för en drönare att krocka med ett flygplan eller helikopter, nu hade vi även ett flygplan som fick nödlanda på grund av bränslebrist, förklarar Rémi Vesvre och syftar på händelsen på Arlanda 8 augusti i år.

Nya EU-regler väntar runt hörnet
De nya reglerna från första augusti kommer dock antagligen att bli kortvariga. Redan i maj 2018 kommer en ny kamerabevakningslag och en lag som kompletterar EU:s dataskyddsförordning, vilka ersätter nuvarande lagstiftning för drönare. Och därefter kommer vi antagligen att se ytterligare harmonisering med EU-regler.

– Det jobbas för fullt för att införa gemensamma regler för hela EU. Där vet vi inte hur vi kommer att landa, men 2020 nånstans kommer vi att ha EU-gemensamma regler, säger Rémi Vesvre.

Lyssna på hela intervjun med Rémi Vesvre i senaste avsnittet av Digitalisterna här!

Alla avsnitt av podden Digitalisterna hittar du här.

Kategorier