Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Dyk ner i GDPR, datalagring och molntjänster

4 år sedan

GDPR. En förkortning du säkert ser titt som tätt numera. Många skriver om nya dataskyddsformen – General Data Protection Regulation – vilket är helt logiskt. Det påverkar ju väldigt många företag och det är mindre än ett år kvar innan det träder i kraft.

I ett tidigare blogginlägg tog jag övergripande upp vad den nya reformen innebär. Enkelt uttryckt handlar det ju i första hand om att få koll på all data och de system som hanterar personlig information. Så det råd jag kan ge är att börja inventera och dokumentera. Och skapa rutiner och policys för att efterleva förordningen.

–  Företag måste kunna bevisa: varför de lagrar personuppgifter, var de gör det och om de har fått tillåtelsen att göra det. Och tänk på att till personuppgifter även räknas IP-adresser, bilder, kommentarer i sociala medier, kreditkortsnummer och mycket annat.

–  Företag ska även bedöma eller gradera säkerhetsriskerna med informationen de sparat och skydda väldigt känslig data.

–  Och skulle något intrång ändå hända är det nu en högre skyldighet att anmäla detta. Inom 72 timmar ska anmälan vara hos Datainspektionen, med specifika uppgifter om händelsen. Så det gäller att övervaka säkerhet och ha en rutin för hur det ska hanteras.

Har du koll att lagrade personuppgifter stannar inom EU?
Ett av kraven i den nya förordningen är att personuppgifter inte får lämna EU/ESS, om inte landet som tar emot datan uppfyller de krav som finns. Och nu när allt fler företag upptäcker vilka fördelar det finns med molntjänster gäller det att välja tjänsteleverantörer som efterlever GDPR. För hittar du rätt molntjänster kan det vara enklare att efterleva förordningen, i alla fall enligt en artikel som Business Tech nyligen publicerade.

GDRP och smarta molntjänster
Som sagt, det gäller att du kan vara säker på att din leverantör har koll på vad som behövs för att skydda informationen. Tack och lov finns det leverantörer och molntjänster som erbjuder trygghet och vägledning kring GDPR-frågor. Både Microsoft och Paloma är fokuserade på att säkerställa att de har rutiner och processer som behövs finns på plats innan förordningen träder i kraft. Och med Telia tjänst Smart Säkerhet skyddar du företaget mot intrång samtidigt som du kan övervaka alla företagets enheter. Alla dessa molntjänster hittar du självklar på Telia App Market.

Och till sist! Information om GDPR finns på många håll nu, men jag vill gärna tipsa om ett sätt att snabbt informera sig och förstå mer om vilka förberedelser som behövs, nämligen Cygates filmserie som du hittar här.

Lycka till. Vi ses i molnet!

/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt musik via Spotify Business. Läs mer om våra tjänster här.