Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Snabbhet och mångfald i framtidens TV-landskap

4 år sedan

Förändringens orkanvind blåser genom tv-branschen just nu. Tablå-tv minskar, Netflix skryter med 100 miljoner prenumeranter i 190 länder och Facebook ska börja producera tv-serier.
– Obegripligt, säger SVT:s programdirektör Jan Helin.

Tv-branschen är i kraftig förändring. Det som kallas tablå-tv eller linjär-tv, alltså de program och filmer som sänds vare sig du tryckt på play eller inte, är på tillbakagång. Idag är det streaming som är på god väg att dominera vårt tittande. I senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna från Telia Företag möts representanter för både den etablerade och den mer nyskapande delen av tv-spektrat. Nyligen läckte nyheten om att Facebook har skickat ut trevare i Hollywood för att börja producera egna tv-serier. Jan Helin som är programdirektör för Sveriges Television tycker att det går emot deras nuvarande affärsidé.

– Facebook är egentligen intresserade av en enda sak: vad förstärker relationen mellan människor på vår plattform. Med högproducerat innehåll ger de sig in på en helt annan spelplan, säger han och fortsätter:

– Det handlar om att vara en jävel på att berätta en historia och det är något helt annat än vad Facebook gör.

Seriös granskning bakom Triss-skrap
När Jakob Vastamäki gjorde sitt examensarbete under utbildningen till tv-producent på Dramatiska Institutet använde han både Facebook och Instagram för att nå ut. Hans projekt ”Den statliga lyckan” är vid första anblicken ett antal filmer där han skrapar Triss-lotter.

– Jag kallar det för en journalistisk granskning. Hade Kalla Fakta eller Uppdrag Granskning gjort något om spelpolitiken i Sverige hade de förmodligen inte haft 18–24-åringar som tittat på det, men gör man det på ett lite annorlunda sätt så kommer det att funka, säger han i podcasten.

Jakob Vastamäki säger att den största skillnaden mellan hur SVT tar sig an idéer och hur han vill jobba är tiden det tar från idé till produktionsstart. Inför hans nya programidé gick han inte till SVT, utan till Ent, TV4:s nya nätverk för digitala kreatörer.

– Man får vara ärlig mot sig själv; folk har kanske glömt bort mig i november och det beslutet hade inte gått att ta på SVT så snabbt. På de nya mediekanalerna kan det räcka med att en person tror på projektet och beslutar om budget, säger han.

Mångfald i framtidens tv
Framtidens tv kommer att innebära en mångfald av både tekniker och beteenden, tror Jan Helin.

– Å ena sidan är det kreatörer som Jakob som kommer nyskapa tv-mediet och det kommer att ske på alla möjliga olika plattformar. Begreppet tv kommer att vidgas, säger han.

Dock finns en annan trend som är minst lika intressant enligt Jan Helin.

– Berättandet har utvecklats och blivit så otroligt mycket bättre, både inom drama men också inom det journalistiska berättandet. Det känns fantastiskt för mig som är journalist från början, säger Jan Helin.

Lyssna på intervjun i sin helhet med Jan Helin och Jakob Vastamäki i senaste avsnittet av Digitalisterna här!

Alla avsnitt av podden Digitalisterna hittar du här.

Kategorier