Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Så ska svensk elbåt bli skärgårdens Tesla

4 år sedan

intro medium

Visst är det härligt att vara ute i skärgården, problemet är bara alla bullriga motorbåtar. Nu vill det svenska företaget Candela Speed Boat elektrifiera båtlivet med det som kallas den första riktigt användbara elbåten. Grundaren gästade senaste avsnittet av podden Digitalisterna för att berätta om båten.

Att glida fram nästan ljudlöst över vattnet är inte längre något som bara är förunnat seglare. Det svenska företaget Candela Speed Boat kallas för båtvärldens Tesla. Deras första båt drivs nämligen vare sig av vind eller bensin, utan av elektricitet.

– Vi har hållit på i drygt två år och vi ska bygga en båt som ska kunna gå ungefär lika långt som en bensinbåt fast den går på el, säger Gustav Hasselskog, grundare och vd för Candela Speed Boat.

Kolfiber håller nere vikten
Båten byggs i kolfiber och genom att sätta den på bärplan får den lägre motstånd i vattnet, vilket ökar räckvidden. Båten går cirka 50 nautiska mil på en laddning, vilket motsvarar drygt nio mil på land. Därefter krävs en laddning av batterierna, något som tar cirka tolv timmar.

– Det är inte ett transportmedel på samma sätt som en bil, så därför är det inte nödvändigt med en infrastruktur med snabbladdare och liknande, säger Gustav Hasselskog i podden Digitalisterna.

Stort intresse i USA
Båten har väckt stort intresse och idag har företaget fler förbeställningar från USA än från Sverige.

– När Tesla byggde sin andra prototyp hade de 25 förbeställningar, medan vi hade 50 när vi byggde vår första prototyp, säger Gustav Hasselskog.

Prototypen som byggs nu är den andra i ordningen och målet är att gå i serieproduktion under våren 2018.

Lyssna på hela intervjun med Gustav Hasselskog i senaste avsnittet av Digitalisterna här!
Foto: Candela Speed Boat

Kategorier