Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Är vi för Instagram-fixerade på semestern?

4 år sedan

Från ett uppkopplat arbetsliv till en avkopplande semester. Så kanske man hade önskat att det var, men tekniken är både ett välanvänt verktyg och en distraktion för många på semestern. Sociala medier och rekommendationssajter skapar onödig semesterstress, menar reseexperten.

Semester och sol. Bad och avslappning. Då tar vi en paus från digitaliseringen. Eller? Tekniken påverkar inte bara vårt arbetsliv utan även våra semestrar. Vi använder vår moderna teknik mer än någonsin när vi är ute och reser.

Instagram-vänliga vyer avgör
Framför allt fotar vi mycket, och inte bara semestermålen utan även varandra och oss själva. Vissa mäter till och med resmålets kvalitet i hur väl det lämpar sig för bilder på sociala medier. Detta är också ämnet som diskuteras i senaste avsnittet av podden Digitalisterna.

– Vi säger inte längre att det är en vacker vy om vi är på semester och tittar ut över en vacker dalgång eller liknande, utan att den är ”Instagram-vänlig”. Och är det riktigt snyggt säger vi ”det behövs inte ens filter!”. Det säger Lottie Knutsson som är resejournalist med bakgrund på dåvarande Fritidsresor, och även techinvesterare.

Hon var i resebranschen redan när resebolagens hemsidor bara bestod av ett välkomstmeddelande och en uppmaning att ringa för att boka resan. Idag bokar 80–90 procent av alla semesterfirare sina resor på nätet.

Semestern blir foto-jakt
Risken med den moderna tekniken är enligt henne att vi inte är närvarande lika mycket på semestern, utan bara tänker på nästa Instagram-vänliga motiv runt kröken.

– Jag tror att väldigt mycket av våra resor präglas av den här mer eller mindre omedvetna tanken om att hitta fina bilder att dela. Många turisthotell har anpassat sig till vår selfie-jakt och till exempel satt upp fysiska ramar där du ska stå och posera framför en fin vy.

En annan följd av digitaliseringen är att spontaniteten och upptäckarlustan har fått ge vika för recensioner och rekommendationstjänster som Tripadvisor.

– Idag kan vi inte stanna på en restaurang utan att se vad Tripadvisor säger. Lite av spänningen har försvunnit. Ibland kan det vara bra att strunta i det där och bara testa, säger Lottie Knutsson.

Leta lokala matproducenter
Ett tips som Lottie Knutson har för den som vill gå emot strömmen och hitta smultronställena är att leta efter lokala matproducenter som kanske inte dyker upp i Tripadvisor-sökningen.

– Det är ingen som ”rejtar” lokala matproducenter, men det är faktiskt ett mysigt sätt att upptäcka en region. Man ser ju helt andra delar av ett ganska vackert landskap när man kommer ut på landsbygden, säger hon.

Foto: Johnér bildbyrå / Björn Dahlgren
Lyssna på hela intervjun med Lottie Knutson i senaste avsnittet av Digitalisterna här!

Kategorier