Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Möt lantbrukaren som blivit helt digital

4 år sedan

För lantbrukaren Micke Windahl genomsyrar digitaliseringen hela hans verksamhet, från GPS-styrda jordbruksmaskiner till marknadsföring i sociala medier.

Micke Windahl är tredje generationens lantbrukare på Säby Gård på Ingarö utanför Stockholm. Det är ett familjejordbruk där även hans sambo och föräldrar jobbar.

– Pappa är 74 år men har alltid legat i framkant när det gäller teknologin inom jordbruket, så det är han som har uppfostrat mig i att testa ny teknik. De sista 10–15 åren har utvecklingen gått väldigt fort, säger Micke och fortsätter:

– Egentligen är det pappa som har gjort det största resan. Han började sin karriär med plogen bakom en häst och nu är traktorn GPS-styrd så att man inte ens behöver köra den själv.

GPS-styrda traktorer
Utöver alla traktorer på Säby Gård är även skördetröskan är GPS-styrd. Av säkerhetsskäl måste föraren fortfarande sitta med i hytten, men fordonet kör ändå helt själv. Detta innebär en större exakthet och besparingar för såväl plånboken och miljön.

– Kör man själv i 12–14 timmar som passen kan vara på våren så är man duktig om man kan hålla en överlappning på en halvmeter i genomsnitt. I och med GPS:en är vi nere på tre centimeter. Det sparar massor av diesel.

Sensor på traktorn för gödslet
Micke tror att inom en tioårsperiod så kommer de inte längre att behövas någon förare i traktorerna. Då kan han ägna mer tid åt att planera sådd och skörd, något som han redan idag sköter digitalt i ett datorprogram.

När det är dags att gödsla är det en särskild sensor på traktorerna som håller koll på hur mycket gödsel som behövs för olika delar av åkern.

– Sensorn läser av hur mycket klorofyll och biomassa det är i grödan. Medan jag kör läser N-sensorn av hur mycket gödning jag ska lägga ut.

Det här ger besparingar på flera plan. När gödningen anpassas efter behovet blir kvaliteten på spannmålet jämnare, vilket ger en bättre avkastning. Och så slipper man gödsla där det inte behövs.

– Jag sparar 3–4 ton gödning per år med den här tekniken, förklarar han.

Marknadsför egen rapsolja via Facebook
Halva arealen på Säby Gård är höstvete som blir brödsäd och mals till mjöl. De odlar också maltkorn till öl- och whiskytillverkning. Dessutom odlar de oljeväxter som de pressar egen rapsolja av på gården.

– Vi är med från frö till att leverera flaskan till butiken. Det är vi nästan ensamma om Sverige, de flesta köper in raps eller olja och paketerar, säger Micke.

För att marknadsföra sin rapsolja, och andra aktiviteter på gården som loppis och potatisplock, använder de både en egen hemsida, Instagram och Facebook.

– Facebook är jättestort när det gäller marknadsföring. Det är ett väldigt lätt sätt att nå många människor snabbt.

Återstår utmaningar
Även om tekniken har inneburit stora framsteg står lantbruket inför ett antal stora utmaningar framöver. Den största gäller hur vi ska hantera kväve och fosfor.

– Vi har inte ett kretslopp idag, helt enkelt för att vi inte kan använda vår egen skit. Med alla hormoner och mediciner som vi äter idag varken kan eller vill vi använda människobajs på åkrarna och så länge vi inte kan göra det är det svårt att få kretsloppet att fungera, säger Micke.

Trots utmaningarna är han inte orolig över gårdens framtid.

– Det positiva med min bransch är att folk alltid kommer att behöva äta något och det är jag som kan producera det, skrattar han.

Foto: Samuel Unéus

Kategorier