Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Stora risker utan försäkring för företagare

2 år sedan

Var tredje småföretagare saknar försäkring för sitt företag. Det spelar ingen roll om du sysslar med jordbruk, skogsavverkning, är frisör eller säljer egentillverkade produkter. Ett skadeståndskrav från största kunden, en vattenskada i företagslokalen eller en olycka på säljresan kan få ödesdigra – och dyra – konsekvenser.

Enligt en undersökning gjord av Novus saknar var tredje småföretagare helt försäkringsskydd för sitt företag. Det innebär att många företag skulle kunna förlora stora summor vid ett eventuellt inbrott, brand eller om de hamnar i en tvist.

– Vi tycker helt klart att det är ett problem, det kan bli kostsamt för företagen om något händer, säger Leif Svensson, ordförande i intresseorganisationen Småföretagarnas riksförbund. Han fortsätter:

– Men försäkringar är inte det första man tänker på när man har ett nystartat företag, det är många som tycker att det är en onödig utgift i början och skjuter det på framtiden.

Hemförsäkringen gäller inte
Det finns flera olika försäkringar man kan behöva som företagare och antalet försäkringar man behöver varierar beroende på bransch och storlek på företaget. Men att försäkra sin lokal, alla företagets inventarier och eventuellt lager är en grund för alla företag.

Hemförsäkringen täcker ingenting som används av företaget, utan ger bara skydd för privat egendom och företagare som privatperson. De flesta stora försäkringsbolag erbjuder därför olika typer av företagsförsäkringar.

Ansvarsförsäkring ger juridisk hjälp
Vidare är en ansvarsförsäkring något av det viktigaste man kan teckna, den ger juridisk hjälp och täcker kostnader vid eventuella skadeståndskrav. Har man anställda tillkommer flera försäkringar för dem, men dessa tecknas oftast via det kollektivavtal man är bundet av som företagare.

– De flesta försäkringar för de anställda finns med i avtalen med facken så man ska alltid kolla med dem innan man tecknar några fler, det är dumt att dubbelförsäkra sig. Olycksfallsförsäkring ingår alltid i de avtalen, men en ansvarsförsäkring som gäller även anställda bör man teckna. Sedan brukar exempelvis en sjukvårdsförsäkring vara en uppskattad personalförmån, som också kan hjälpa dig som företagare då dina anställda kan komma tillbaka tidigare i tjänst, säger Leif Svensson.

SEX VIKTIGA FÖRSÄKRINGAR FÖR FÖRETAGARE:

EGENDOMSFÖRSÄKRING
Försäkrar sakerna som finns på kontoret eller lagret. Gäller exempelvis maskiner, verktyg och saker som tillhör företaget, kunder eller anställda. Har du inga andra dyrbara prylar i företaget än din mobil eller surfplatta kan du istället välja att försäkra enbart dessa, Telia erbjuder exempelvis en mobilförsäkring som förutom skador, stöld och förlust även täcker otillåten användning vid stöld eller förlust. Dessutom görs heller inget åldersavdrag om telefonen är några år gammal.

ANSVARSFÖRSÄKRING
Kan ge dig ersättning och juridisk hjälp om du skulle bli skadeståndsskyldig för en person- eller sakskada. Dessutom kan du få hjälp med betalningen av själva skadeståndet.

INTÄKTSFÖRSÄKRING
Ger dig ersättning om dina intäkter reduceras när du själv eller någon nyckelperson i företaget blir sjuk eller råkar ut för en olycka.

TJÄNSTERESEFÖRSÄKRING
Ersätter skador och förluster som kan drabba dig själv eller en anställd under resor i tjänsten. Täcker kostnader som uppkommer vid bland annat sjukdom, borttappade föremål, överfall och rån.

FÖRSÄKRA DINA ANSTÄLLDA
Har du anställda och är ansluten till kollektivavtal måste du teckna de försäkringar som ingår i kollektivavtalet. Du kan även frivilligt teckna ytterligare försäkringar för de anställda, vilket är ett sätt att visa att du månar om dina anställda.

FÖRSÄKRA DIG SJÄLV
Bli medlem i en a-kassa, exempelvis Småföretagarnas a-kassa, så att du får ersättning om företaget inte utvecklas som du vill och du blir arbetslös. Sjukdom- och olycksfallsförsäkring samt en pensionsförsäkring bör du också titta närmare på.

Foto: Johnér bildbyrå / Maskot

Kategorier