Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Fem resurser för nyföretagaren

2 år sedan

Du som nyligen startat företag kanske känner dig lite ensam och villrådig. Hur får man allt att gå ihop? Var kan jag få hjälp om jag har några frågor? Som tur är så kryllar det av resurser att ta del av, här är några tips.

Starta eget-bidrag
Det första man tänker på när det gäller stöd för nyföretagare är kanske starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen. Det heter egentligen ”stöd till start av näringsverksamhet” och betalas ut av Försäkringskassan (men du söker det hos Arbetsförmedlingen). Du ska vara minst 25 år gammal och inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen för att kunna söka det. Har du en funktionsnedsättning, uppfyller kraven för att delta i arbetslivsintroduktionen eller jobbgarantin, eller står långt från arbetsmarknaden på grund av särskilda skäl kan du bli beviljad stöd även om du inte fyllt 25.

Nyföretagarcentrum finns i 200 kommuner
Om du vill ha råd snarare än ekonomiska resurser är Nyföretagarcentrum värt ett besök. De finns i 200 kommuner och ger personlig och kostnadsfri rådgivning kring affärsidé, budget, marknadsföring eller något annat som du vill ha hjälp med i samband med företagsstart. Hos Nyföretagarcentrum får du träffa erfarna coacher, ofta företagare själva, som kan ge råd och tips och svara på frågor.

Ansök om stöd från Tillväxtverket
Statliga Tillväxtverket har som uppdrag att främja hållbar näringslivsutveckling och regional tillväxt samt genomföra strukturfondsprogram. Här kan du söka allt från regionalstöd från EU till transportbidrag och projektmedel inom olika områden. Tillväxtverket sitter även på en stor kunskapsbank om hur svenskt näringsliv fungerar som de gärna delar med sig av.

Inkubera dig hos Vinnova
Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, jobbar med att förbättra förutsättningarna för innovation och att finansiera forskning. Varje år investerar de runt 2,7 miljarder kronor i olika insatser. De investerar i företag som befinner sig i uppstartsskedet där det kan vara svårt att få stöd av banker och andra privata finansiärer, antingen genom bidrag, investeringscheckar, inkubering eller olika former av mer riktade stöd. De har också en mängd olika branschspecifika projekt, håll utkik för att se om något dyker upp som passar just ditt företag.

Kostnadsfri personlig företagsrådgivare
Idag finns mängder av smarta tekniska lösningar som underlättar för dig som just har startat företag. Men när ska du ha tid att sätta dig in i dem? Hos Telia kan du få kostnadsfri rådgivning om vilka lösningar som passar ditt företag – allt från kommunikationslösningar till smarta molntjänster som hjälper dig med planering, bokföring, marknadsföring och mycket annat. Boka ett kostnadsfritt möte med en personlig företagsrådgivare.

Foto: Johnér bildbyrå / Viktor Holm

Kategorier