Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Dags att börja gigga!

4 år sedan

Trenden är tydlig: allt fler blir egenföretagare samtidigt som allt fler tjänster förmedlas via nätet. Välkommen till gig-ekonomin, där både arbetstagare och arbetsgivare driver på utvecklingen.

Musiker har i alla tider fått betalt per gig, alltså per spelning. Nu sprider sig gig-ekonomin till allt fler branscher, där de traditionella anställningsformerna ersätts av tillfälliga uppdrag som utförs av egenföretagare.

– Det här är en global trend. Jag har sett en prognos om att 50 procent av den arbetsföra befolkningen i USA kommer att befinna sig i gig-ekonomin år 2020, säger Pernilla Ramslöv, vd för it-konsultbolaget Nox Consulting. (1)

Bakom utvecklingen mot en gig-ekonomi – som hon definierar som ”egenföretagare som har uppdrag i tjänstesektorn” – finns flera drivkrafter.

– För individen handlar det om att man vill kunna påverka sin egen situation – nu och i framtiden. Som egenföretagare kan man ha flexibla arbetstider och en dynamik i beläggning och inkomst, till exempel genom att jobba hårt i perioder för att kunna ta långledigt under andra tider på året.

Flexibla anställningar
För företagen är drivkraften i första hand det allt starkare kravet på agilitet, på att snabbt kunna anpassa sig till omvärldsförändringar – till exempel när konkurrenter river upp gamla sätt att göra affärer.

– Den kompetens man har i dag i företaget kommer troligen inte vara den man behöver om två år. Det ställer krav på mer flexibla anställningsformer än de traditionella.

Den som vill arbeta framgångsrikt i den nya gig-ekonomin måste enligt Pernilla Ramslöv börja med att definiera sina egna styrkor och synka dem med den efterfrågan på marknaden. Därefter gäller det att nå ut med att man är tillgänglig för ”gig”.

– Det blir därför allt viktigare framöver att man håller liv i sina nätverk, både de fysiska och de digitala. Ju fler kanaler att nå ut via, desto bättre.

Så småningom lär väl genomförda gig kunna betala sig i form av ökad uppmärksamhet, ungefär som på den stora internationella ”gig-förmedlingen” Fiverr, där ett sätt att sortera alla leverantörer är att rangordna dem efter kundbetyg.

Annan form av trygghet
Traditionellt har egenföretagandets frihet förknippats med en otrygghet (som kontrast mot den fasta anställningens trygghet) men den associationen tycker Pernilla Ramslöv är förlegad.

– Egenföretagandet innebär numera att tryggheten får en annan form, inte att den nödvändigtvis minskar. Så som arbetsmarknaden utvecklas, med företag som måste vara flexibla och snabbt kunna ställa om, är anställningstrygghet inte alls detsamma längre.

Tips: Nox Consulting ger ut boken ”Fixa gigget! – 100 tips som får dig att lyckas som egenföretagare inom gig-ekonomin” lagom till Almedalsveckan 2017. Fram till dess lägger de ut ett nytt kapitel ur boken varje månad här. Lyssna gärna även på Internetpionjären Joakim Jardenbergs tankar om hur arbetslivet förändras framöver. Du hittar ett av hans föredrag här.

Foto: Johnér bildbyrå / Skandinav
(1) Källa: https://innovationlab.net/blog/freelance-economy-liquid-workforce

Kategorier