Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Bästa tipsen för dig som jobbar hemifrån

2 år sedan

På kontoret har de flesta en kontorsstol, utprövad belysning och tydliga rutiner. Men vad händer när fler och fler jobbar hemifrån? Vi tipsar om hur du styr upp både ergonomin och produktiviteten på hemmakontoret.

Som egenföretagare har man ofta möjligheten att jobba hemifrån delar eller hela arbetsdagen. Det här är något som uppskattas av många. Men även om det ger en ökad frihet så innebär det även ett ansvar – både för arbetsmiljön och för att det ska bli något gjort överhuvudtaget.

– Det är viktigt att jag planerar min dag smart. Det är lätt att börja plocka lite där, kanske städar lite och så har det plötsligt blivit lunch utan att jag har börjat med det jag skulle göra, säger Marcus Jarl som är seniorkonsult inom produktivitet på FranklinCovey. Glömmer att pausa

Det kan också gå åt motsatt håll; risken finns att du jobbar för länge och glömmer bort att ta pauser och blir trött och ofokuserad. – Vi behöver pauser även när vi jobbar hemma. Många tar en lunchpromenad, eller kanske går och tränar. Det är viktigt att tänka att det också är produktivitet, säger Marcus Jarl och fortsätter: – Ett bra tips är att säga till sig själv att ”nu ska jag jobba 45 minuter med detta, sedan ta en paus på 15 minuter, och därefter ägna 60 minuter åt nästa sak”. Variera din arbetsställning

Har du ett skrivbordsyrke kan det vara lönt att ha en egen arbetsplats hemma.
– Vissa har möjlighet att avsätta ett rum för hemmakontor, men har du inte det ska det vara lätt att plocka undan dina jobbgrejer så att de inte ligger framme och skapar dåligt samvete, säger Marcus Jarl och förklarar att det även är viktigt med variation om man har ett stillasittande arbete.

– Tänk på att ha möjlighet att variera hur du jobbar. Att stå och jobba är en otroligt bra grej, säger han. Emelie Lindberg, som är legitimerad ergonom på Previa, håller med:

– Den bästa arbetsställningen är den man ändrar. Du kan sitta vid ett skrivbord, stå vid köksbänken eller till och med halvligga i soffan, bara du försöker variera dig i största möjliga mån.

Belysning viktigt för arbetsplatsen
Kontorsbelysningen är ofta optimerad för att förse dig med ljus som lämpar sig för arbete, men så är inte fallet hemma.
– Det är viktigt att inte sitta för mörkt, vilket är vanligt när man jobbar vid datorn. För stora kontraster mellan skärm och omgivning är tröttande för ögonen, säger Emelie Lindberg.

Dagsljus från ett fönster är en bra källa till allmänbelysning, så länge du inte får störande reflexer i skärmen eller direkt solljus mot ögonen.

– Sitter man vid ett fönster kan man titta ut och vila ögonen på något på långt avstånd också. Det mår både ögon och kropp bra av, säger Emelie Lindberg.

Trendigt jobba på café
Att jobba utanför kontoret innebär ju inte nödvändigtvis att jobba hemifrån. Det kan också betyda att man jobbar på ett café eller på tåget. Eller i bilen mellan olika jobb.

Emelie Lindberg tycker att man ska fokusera på arbetsuppgifter som inte kräver så mycket knappande i de situationer då du har sämre ergonomiska förutsättningar.

– Du kanske kan söka information eller läsa mail istället. Då kan du sitta tillbakalutad och ha en mus i knät.

Foto: Johnér bildbyrå / Anna Roström

Kategorier