Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Slut på otydlig poddstatistik

4 år sedan

I höst väntar en stor förändring för podcast-entreprenörer. Då kommer nämligen Apple att erbjuda detaljerad statistik genom sin podcast-app Podcaster, vilket sägs skapa en mer professionaliserad bransch.

Över två miljoner svenskar lyssnar på poddar minst en gång i månaden, enligt en årlig medieundersökning som genomförs av TNS Sifo. Undersökningen baseras dock på intervjuer, vilket gör att det finns ett visst osäkerhetsmoment i statistiken.

De siffror som poddare istället brukar titta på är antalet nedladdade avsnitt, men även det är en trubbig siffra eftersom det inte säger om avsnittet faktiskt har blivit lyssnat på. Snart kommer dock podcastutgivarna att få tillgång till betydligt mer exakt och detaljerad information.

– Från och med i höst kommer Apple att delge data om hur länge man har lyssnat och vilka partier man har spolat förbi, förklarar Fredrik Thambert, webbchef på branschtidningen Resumé, i senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna från Telia Företag. Han tillägger:

– Du kan ju ha hur många kommersiella budskap som helst, men om folk bara spolar förbi dem har du som annonsör betalat för luft.

Annonsörer vågar mer
Fredrik Thambert tror att det här kommer att göra att podcastvärlden blir mer professionaliserad och att annonsörerna vågar göra lite större satsningar på podcasts när det finns hårda data om hur vi lyssnar på dem.

– Några poddar kommer att bli väldigt stora och de kommer att kunna locka till sig mycket pengar. Sen kommer det att finnas nischpoddar med en mindre publik, men som kan locka andra typer av annonsörer som vill nå specifika målgrupper, säger han.

Ännu fler detaljer
Han tycker att Apple framöver borde släppa ännu mer siffror om podcastlyssnarna.

– Apple får gärna utveckla systemet ännu mer med data om målgrupperna; vilka länder kommer de ifrån, hur mycket tjänar de, var bor de, vad äger de för bil och så vidare. Då blir det ännu mer intressant för annonsörer.

Lyssna på hela intervjun med Fredrik Thambert i senaste avsnittet av Digitalisterna här!

Kategorier