Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Hitta semesterbalansen – expertens tips till småföretagare

4 år sedan

För den som driver eget finns alltid saker att göra och ständigt kunder som pockar på uppmärksamhet. Samtidigt går det inte att driva en verksamhet om man inte får vila med jämna mellanrum. Här är tipsen för hur du som småföretagare hanterar semestern på bästa sätt.

Att ha semester som småföretagare är inte alldeles enkelt. Ingen betalar dig för att ta ledigt, sällan finns någon som kan täcka upp för dig – och när service är ett konkurrensverktyg vill de flesta alltid vara tillgängliga för sina kunder. Så hur ska man göra för att semestern ska bli semester på riktigt och inte bara vanliga jobbveckor?

En som säger sig ha svaren är Petra Brask. Hon är effektivitetskonsult, föreläsare och författare som i höst släpper boken Vem bestämmer över din tid – konsten att frigöra tid och energi. Hon säger att det förenklat finns fyra steg till en lyckad semester för småföretagare, där det första steget är att för sig själv sätta en tydlig linje för när företaget går in i sin semesterfas.

– Man kanske inte kan koppla bort allt helt och hållet, men det är ändå viktigt att kommunicera gentemot sig själv när företaget har semester; den här tiden anser jag mig vara ledig, säger hon och tillägger:

–Det kluriga här är att du är din egen chef, och förmodligen är du den tuffaste chef du någonsin kommer ha. Men du måste tillåta dig själv att ha ledigt en period.

Autosvar bra sätt att skicka sommarhälsning
Nästa steg är att också kommunicera den tilltänkta semestern utåt. Då är ett autosvar på mailen bra, där man förklarar att man har semester och därför kanske inte svarar på frågor lika snabbt som vanligt.

– Det blir lättare att slappna av om man vet att kunderna känner till förutsättningarna. Jag upplever också att kunderna i regel har en väldigt stor förståelse för att man faktiskt behöver vara ledig, säger Petra Brask, och fortsätter:

– Vad många inte tänker på är också att autosvaret faktiskt är ett bra tillfälle att skicka en glad sommarhälsning till kunderna. Här tycker jag att man gärna kan länka till sin hemsida, där man förhoppningsvis kan ha en artikel om tips inför sommaren eller liknande. På så vis kommunicerar man sin ledighet, samtidigt som kunderna får en positiv upplevelse.

Jobba på bestämda tider
För småföretagare är total ledighet dessvärre oftast en utopi, då det alltid finns bränder att släcka. För att semestern ändå ska ge så mycket återhämtning som möjligt är det tredje steget till en lyckad semester att banta ner att göra-listan till så få punkter som möjligt, och därefter bestämma när det ska göras.

– Jag uppmanar alltid människor att jobba på bestämda tider, och måste du ha koll varje dag, så helst bara på en bestämd tidpunkt. Gör du det får du känna dig ledig resten av tiden, och det är väldigt viktigt.

Petra betonar att vi här är olika, vissa gillar att beta av jobbuppgifterna på morgonen så att de har resten av dagen ledig, medan andra föredrar sovmorgon. Det där får man känna av själv och välja det som passar.

Låt bli mobilen
Det fjärde och sista steget handlar om att sedan hålla sig till planen och inte glömma bort att man faktiskt måste vara ledig på semestern.

– Får du ingen återhämtning som fyller på din energi kommer du inte ha kvar någon verksamhet i framtiden. Jag brukar säga att inte ens Zlatan kan spela fotboll hela tiden. Han behöver också perioder av återhämtning för att må bra och för att kunna spela bra på planen, säger Petra Brask.

Hon rekommenderar att man lämnar mobilen på hotellrummet eller i stugan om man har investerat i att åka iväg på semestern, så att man inte hamnar i en dålig ovana där man kollar mailen eller sociala medier hela tiden.

– För att hjärnan ska varva ner behöver du hålla dig borta från mobilen, du behöver koppla av från uppkopplingen. Gör du det, ska du se hur du känner ända ner i magen hur skönt det är att verkligen vila och det är då kreativa tankar och nya idéer får ro att gro. Och det är ju inte helt oviktigt för en småföretagare.

Foto: Johnér bildbyrå / Michael Jönsson

Kategorier