Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

10 böcker som gör dig smartare i sommar

4 år sedan

Passa på att byta ut sommarens deckare mot en bok eller två som gör att du också lär dig något. Här är tio böcker som ger dig underhållning och fortbildning – på en och samma gång.

1. Petter Stordalen – Min hemlighet
Nordens kanske mest karismatiske ledare började med ingenting. I dag har norrmannen Petter Stordalen en hotellkoncern med 180 hotell och 13 000 anställda. I sin biografi delar han med sig av tips och tricks som har tagit honom dit han är i dag.

2. Elaine Eksvärd – Härskarteknik: Den fula vägen till makt
Retorikkonsulten Elaine Eksvärds bästsäljare handlar om något som vi alla använder, men som ingen vill vare sig utöva eller bli utsatt för: härskarteknik. Boken är en tankeställare som får en att fundera över hur man agerar i sin vardag och i sitt arbete.

3. Fredrik Eklund – Sälj! Konsten att sälja vad som helst till vem som helst
Den som sett tv-serien Million dollar listing vet att mäklaren Fredrik Eklund är en hejare på att sälja. 2002 kom han till New York utan vare sig pengar, jobb eller bostad. Snart blev han mäklare och sedan dess har han sålt fastigheter för över två miljarder dollar. Sälj! är berättelsen om hur det har gått till.

4. Ashlee Vance – Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid
Det är omöjligt att inte fascineras av visionären Elon Musks resa som entreprenör. Först skapade han Paypal, för att sedan sälja företaget och investera pengarna i rymdföretaget SpaceX och elbilssuccén Tesla. I den här boken gör teknikjournalisten Ashlee Vance en djupdykning i Musks liv.

5. Lena Skogholm – Bemötandekoden: Konsten att förstå sig på människor och få ett bättre (arbets)liv
Lär dig allt om människor och hur du bemöter olika typer av beteenden på olika sätt. Beteendevetaren Lena Skogholm förklarar var som händer i våra relationer och ger tips för att hantera olika situationer på rätt sätt. En bok som får dig att utvecklas så väl privat som yrkesmässigt.

6. Frida Boisen – Digital succé: Så lyckas du med sociala medier
Att vara aktiv i sociala medier är ett måste i dag för såväl privatpersoner som företag. De flesta är det också – men få är det på rätt sätt. Frida Boisen, tidigare chefredaktör på GT och digital chef på Bonnier, delar med sig av sina bästa tips för att lyckas i det digitala landskapet.

7. Liv Strömquist – Kunskapens frukt
Serietecknaren Liv Strömquist är mästare på att göra svåra och viktiga ämnen lätta att ta till sig. I Kunskapens frukt går hon igenom varför människor har så svårt att förhålla sig till det kvinnliga könsorganet. Bildande, tankeväckande, viktigt – och vansinnigt roligt.

8. Malcolm Gladwell – Outliers: 10 000-timmarsregeln och andra framgångsfaktorer
Vad finns det för gemensamma nämnare mellan framgångsrika människor? Malcolm Gladwell grottar ner sig i forskning, statistik och berättelser för att hitta svaret. Är det verkligen så enkelt att man blir riktigt bra på något om man lägger 10 000 timmar på det?

9. Anders Hansen – Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna
En bra grund för att lyckas i arbetslivet är att må bra, vara stresstålig, kreativ och intelligent. Och allt det där får man om man tränar regelbundet, menar författaren. I boken hjärnstark går Anders Hansen, överläkare i psykiatri, igenom varför varje promenad eller löprunda gör dig lite, lite smartare.

10. Ebba Hallin, Nils von Heijne – Fuckups och businessblunders
Många entreprenörer berättar gärna om sina framgångshistorier men inte lika ofta om sina misstag. Här är boken där det däremot sker. Här berättar exempelvis Niklas Adalberth, medgrundare till Klarna, om hur hans entreprenörskarriär började med att han som 13-åring tillverkade falskleg – vilket resulterade i dryga böter. En rolig och inspirerande insikt i att även de mest lyckade människorna också gör misstag.

Foto: Per Magnus Persson / Johnér

Kategorier