Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Årets digitala trendspaning är äntligen här

4 år sedan

Det är lite av en julaftonkänsla (även om det är mitt i sommaren) för oss tech-intresserade när internetgurun Mary Meeker presenterar sin årliga sammanställning av digitala trender. Hon arbetar på riskkapitalbolaget KPCB och har nu för tjugoandra gången presenterat en diger trendspaning på 355 (!) slides.

En av 2017 års trender som hon tar upp nämndes redan i samband med förra årets rapport, nämligen att röststyrning är på stark frammarsch samt att Googles talanalys nu har en precision som är fullt jämförbar med den mänskliga förmågan! Men hon tar även upp tekniker för bildigenkänning och -tolkning, som alternativ till att knappa in text på din enhet.

Det får mig att tänka på att nyligen introducerades Google Lens på ett stort Google event, där du genom din smartphones kamera kan rikta in dig på ett objekt till exempel en blomma och på skärmen kommer du kunna se vilken blomma det är. Eller rikta in kameran mot en restaurang eller butik och då få upp information direkt på skärmen.  Det är något som jag verkligen ser fram emot när det lanseras senare i år!

Några andra av hennes spaningar som det snackas mycket om i år:

1. Internetannonsering klår tv-annonsering
Internetannonseringen kommer under 2017 att slå tv-annonseringen globalt när det gäller intäkter, spår hon. Detta har för övrigt redan skett i USA. Och då kommer 85 procent av ökningen att hamna hos Google och Facebook. Det är ansenliga summor det handlar om för de här företagen: Google sålde annonser för 35 miljarder USD förra året, samtidigt som Facebook kom upp i 14 miljarder USD. Och nu har Facebook en snabbare tillväxt…

Internetannonseringen klår TV annonsering globalt under 2017. Vilket redan har hänt i USA.

2. Det händer mycket spännande inom digitalt stöd för healthcare
En tydlig trend är att vi har allt fler prylar och applikationer som samlar in olika typer av hälsodata, vilket ger öppningar för nya innovationer. Det leder i sin tur till att vården kan bli smartare – mer effektiv och med högre kvalitet – vilket är ytterst aktuellt och högt prioriterat i dagens samhälle.

3. E-handeln fortsätter att öka
Ingen hade väl förväntat sig något annat, men det är en helt klart betydande tillväxt det handlar om: upp med 15 procent 2016 jämfört med året innan. Detta påverkar då inte enbart e-handlarna, utan ger olika slags ringar på vattnet – bland annat har marknaden för paketdistribution vuxit starkt. En intressant detalj när det gäller e-handel: Amazon säljer numera fler batterier med sitt eget varumärke än vad Duracell gör. Samt att Amazons försäljning av blöjor närmar sig marknadsgiganten Pampers.

4. Spelandet blir allt mer utbrett
Mary Meeker räknar med att det finns 2,6 miljarder online-spelare runt om i världen just nu, och konstaterar att den genomsnittliga amerikanske spelaren är 35 år gammal – äldre än vad jag hade förväntat mig, helt klart. Den största delen av intäkterna i branschen går dock till asiatiska aktörer, nästan hälften av den 100 miljarder dollar stora kakan hamnade där 2016. Och på tal om spel så lyfter Meeker också Gamification som en hajpad del, vilket går att se exempel på bland annat från nedan slide i hennes presentation.

På sidan 128 i Mary Meekers rapport tar hon upp Gamification som influerar många områden.

5. Sociala medier viktigt för kundnöjdhet
Som bekant har sociala medier gjort kunden betydligt mer inflytelserik gällande företags rykte – numera går det knappast att ignorera missnöjda kunder för då sprids klagomål som en löpande eld på nätet. Mary Meeker konstaterar att hela 82 procent av kunder har slutat handla från ett företag efter en negativ upplevelse, en siffra som var 76 procent för två år sedan.

6. Musikförsäljningen ökar genom streamingtjänster
 Och så nämns även svenska Spotify i rapporten då musikförsäljningen för första gången på väldigt länge har ökat genom streamingtjänster. På endast 12 månader har Spotify ökat från 30 miljoner betalande prenumeranter till 50 miljoner.

Till sist en detalj ur rapporten: det är en oroväckande kraftig tillväxt på mailbedrägerier för närvarande, med många skadliga bilagor som skickas ut vitt och brett. Var försiktig med mail som verkar misstänkta – och se till att företaget har en bra säkerhetslösning.

Vi ses i molnet!

/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt musik via Spotify Business. Läs mer om våra tjänster här.

Källor: ZDnet, Forbes, TechCrunch, Recode, TheStreet

 

Mary Meeker har gjort sig känd för sina detaljerade trendspaningar inom internetområdet.