Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

5 sätt att få vassare idéer

4 år sedan

En av nycklarna till framgångsrikt företagande är bra idéer. Men hur får man idéerna att bli så bra som möjligt? Här är fem tips från boken Originals – how non-conformists move the world, som förhoppningsvis kan hjälpa dig en bit på vägen.

Att få bra idéer är inte enkelt. Ändå får vissa det hela tiden – titta bara på Elon Musk som under en och samma livstid har grundat PayPal, SpaceX och Tesla. Så vad är det egentligen som gör att människor som Elon Musk lyckas generera flera olika världsrevolutionerande idéer, medan andra inte ens kan komma på vad de ska äta till middag? En som studerat just detta är psykologiprofessorn Adam Grant. I sin bok Originals – how non-conformists move the world undersöker han vilka gemensamma nämnare som finns hos de människor som kommer med de bästa idéerna. Och ganska snabbt blir det tydligt att det finns mycket att lära av originalen. Här är fem saker att tänka på för att få vassare idéer:

1. Ifrågasätt det självklara Undersökningar visar att personer som använder Firefox eller Chrome som webbläsare presterar bättre på sina jobb än de som använder Internet Explorer eller Safari. Anledningen? De strävar hela tiden efter att hitta något bättre och vet att det sällan återfinns hos det som presenteras som default-lösningen. Kort sagt: den som vågar utmana det som andra tar för givet kan göra de största upptäckterna – och allt kan alltid förbättras.

2. Kom med fler idéer Nyckeln till att producera riktigt bra idéer är att först och främst kvantitet. Ju fler idéer du kommer med, desto större är sannolikheten att någon av dem är riktigt bra. Ha som tumregel att alltid komma med tre gånger så många idéer som du egentligen behöver.

3. Upptäck nya saker Om du alltid rör dig i samma sammanhang och situationer kommer din världsbild att anpassas utifrån dessa. Förflytta dig därför regelbundet utanför dina komfortzoner för att få nya intryck som stimulerar kreativiteten. Börja med nya hobbyer och lär dig nya saker – måla, sjung, spela schack eller starta ett korpen-lag i curling. Besök nya platser och träffa nya människor regelbundet, och du kommer att märka hur din kreativitet boostas.

4. Skjut upp saker – men gör det smart Adam Grants forskning visar att en gemensam nämnare för originella personer är att de prokrastinerar – men de gör det lagom mycket. Den som alltid skjuter upp allt till sista stund har i regel så fullt upp med annat att deras idéer ändå inte blir unika, men samtidigt är det ingen bra idé att göra allt så snabbt det bara går – då blir det istället inte genomtänkt.

Adam Grant lät testa sin tes genom att låta tre grupper utföra en uppgift på tre olika sätt; den första gruppen gjorde uppgiften direkt, den andra gruppen gjorde uppgiften efter att ha spelat klassiska dataspelet MS Röj i fem minuter och den tredje gruppen efter tio minuters spelande. Resultatet var att personerna som spelade i fem minuter var 16 procent mer kreativa än övriga. Alltså: Prokrastinera – men inte för mycket!

5. Ta hjälp av andra Det är lätt att bli hemmablind och värdera sina egna idéer för högt, även inom områden som man kanske inte behärskar till fullo. Synd bara att det är så dumt. Pitcha alltid dina idéer för någon annan för att få värdefull input kring om de är något att ha eller inte.

Vill du ha mer inspiration? Titta på Adam Grants sammanfattande Ted Talk!

Kategorier