Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Techprofil ryter ifrån om ojämställdhet

4 år sedan

Löneskillnaderna mellan könen är fortfarande påtagliga i vårt samhälle, inte minst inom it-branschen. Men för att komma tillrätta med frågan gäller det att företagen vågar granska sig själva, menar techprofilen Unn Swanström.

När sökjätten Google, som förra året gjorde en vinst på nästan 20 miljarder dollar, nyligen klagade på att det skulle bli för dyrt att ta fram statistik på om kvinnor tjänar lika mycket som män i företaget var det många som reagerade. UX-designern och techprofilen Unn Swanström var en av dem.

I senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna från Telia ifrågasätter hon att ett företag som har som affärsidé att hantera stora mängder data skulle ha problem att få fram den typen av information.

– De påstår att de har lyckats brygga lönegapet mellan kvinnor och män, men kan man inte visa upp ett kvitto på det så är det väl inte så? Självklart vill de inte visa data som tyder på att kvinnor får lägre löner än män, säger Unn Swanström i podcasten.

Problem känt sedan länge
I Sverige ser det inte mycket bättre ut, enligt efterforskningar som Unn Swanström gjort i SCB:s lönedatabas. Inom alla delar av it-branschen tjänar män mer än kvinnor, oavsett åldersgrupp eller sektor, och detta trots att det här är en fråga som varit på tapeten länge.

– Många tänker att de är schyssta och inte har ojämställdhet på sitt företag, men om man inte mäter så kan man inte se hur det ligger till, säger Unn Swanström.

Events räcker inte
Många företag är idag medvetna om problemet och många jobbar på olika sätt med frågor som rör jämlikhet mellan könen. Det kan till exempel vara events och meetups som riktar sig till kvinnor inom it. Men det räcker inte tycker Unn Swanström:

– Det är jättebra, men att donera pengar eller ha en meetup är den pusselbit för jämställdhet som är enklast att ta tag i. Det är mycket svårare att bevisa att på vårt företag tjänar kvinnor och män lika mycket för samma jobb.

Lyssna på hela intervjun med Unn Swanström i senaste avsnittet av Digitalisterna här!

 

Kategorier