Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Gig-ekonomin hett ämne just nu

4 år sedan

Taxiresor, matleveranser och andra vardagstjänster har blivit billigare och effektivare genom modern teknik och den framväxande gig-ekonomin. Men är det verkligen hållbart i längden?
Och hur är det att cykla för Uber Eats?

Den så kallade gig-ekonomin växer. Fler och fler företagsidéer bygger på att utföra snabba, enkla tjänster åt användarna – som till exempel att transportera prylar, mat eller människor.

I centrum för den här utvecklingen står digitaliseringen, som har gjort det möjligt att rationalisera flöden så att det som tidigare var för omständligt och olönsamt plötsligt går att tjäna pengar på.

– Se på Uber till exempel; med hjälp av en app och en tjänst skapar man ett företag som inte behöver ha en traditionell taxiväxel som står och kostar pengar, säger Ulf Skarin, creative director på Veckans Affärer, när han gästar podcasten Digitalisterna från Telia.

Cykelkrig pågår i Stockholm
Ulf Skarin driver en podcast som han menar lånar från gig-ekonomins spontanitet:

– Ta min lunchpodd; jag har en mick, jag pluggar in den i min iPhone, sen kör jag. Det är samma som cykelbuden: ge mig en cykel och en låda på ryggen så kör jag.

Under den senaste tiden har mycket fokus legat just på de olika cykelburna matleverantörerna. Just nu pågår ett krig mellan fyra olika företag som slåss om marknadsandelar i Stockholm. Journalisten Erik Wisterberg på nyhetssajten Breakit gjorde ett klassiskt Wallraff-knäck och tog jobb som cykelbud hos två av dem: Foodora och Uber Eats.

– På Uber Eats kan man inte nå upp till existensminimum enligt svenska mått mätt, men på Foodora tjänade jag faktiskt under några enskilda timmar mer än vad jag gör på Breakit, berättar Erik Wisterberg själv i podcasten.

Statsministern kommenterar på Facebook
Hans reportage har fått enorm uppmärksamhet sedan det publicerades. Till och med stadsminister Stefan Löfven kommenterade reportaget på Facebook.

– Han skrev att anställningsformen var dålig, men han tyckte också att den svenska modellen behöver utvecklas. Det väcker tanken om regeringen håller på och tittar på ett sätt att reglera arbetsmarknaden som finns utanför de stora svenska kollektivavtalen, säger Erik Wisterberg.

Utmanar svensk arbetsmarknad
Erik Wisterberg tror att den här typen av tjänster som förenklar människors liv är här för att stanna, men att det kommer att innebära utmaningar för den svenska modellen. Ulf Skarin tycker å sin sida att politikerna borde ta ett större ansvar och ta chansen att påverka utvecklingen i önskvärd riktning.

– Den tekniska utvecklingen har ingen moral. Den tar inte ställning, det måste vi människor göra, säger han och fortsätter:

– Vi har extremt visionslösa politiker i det här landet. Man måste våga ta i de här frågorna och formulera en vision kring allt som håller på att hända och hur vi ska förhålla oss till det.

Foto: TT/Reuters/Gonzalo Fuentes

Lyssna på hela intervjun med Erik Wisterberg och Ulf Skarin i senaste avsnittet av Digitalisterna här.
Vill du istället läsa mer om gig-ekonomin och mikro-outsourcing har vi skrivit om det här och här.

Kategorier