Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Smarta bilar med koll på din hälsa

4 år sedan

intro medium

Hyundai och Mercedes-Benz tänker förse kommande bilmodeller med smarta system som håller koll på hur föraren mår och ändrar sådant som doft, temperatur och ljus inne i bilen utifrån sinnestillståndet.

Nu ska de smarta bilarna få funktioner som inte enbart handlar om tjänster och prestanda, utan om förarens hälsa och allmänna välmående.
Hyundai är en av flera biltillverkare som vill bygga in något som knyter an till den stora hälsofrämjande trenden inom smarta prylar. Framtida bilmodeller från Hyundai ska kunna känna av förarens humör och automatiskt koppla på funktioner som ska påverka hen i rätt riktning.
Redan i dag finns det inbyggda system som varnar en förare som börjar nicka till vid ratten, men nu ska funktionen bli betydligt mer sofistikerad: när bilen upptäcker att dåsigheten börjar ta överhand så kommer den att skicka ut puffar av uppiggande kall luft och samtidigt sprida en uppfriskande doft i bilen. Belysningen på instrumentpanelen ökar också – för att ytterligare skärpa sinnena.

Varm ton mot vild körstil
Det är inte enbart sömniga förare som kan ställa till problem, även de som beter sig extra hetsigt bakom ratten kan ge upphov till olyckor – något som Hyundai vill motverka. När bilen tycker att körningen blir lite för vild och oansvarig så får panelbelysningen en varmare ton och det sprids en lugnande doft i bilkupén.
Nästa steg kan enligt Hyundai komma när bilarna blir självkörande: då handlar det inte om att försöka hålla någon vaken eller att lugna ner en hetsig förare. Istället ska bilen skicka ut ljud, ljus och dofter som får föraren att sova en stund medan färden fortsätter med självkörning.

Kommer i nästa generation
Mercedes-Benz kallar sin nya satsning ”Fit&Healthy”, där de vill presentera lösningar som ska genomsyras av kombinationen komfort, säkerhet och vitalitet. Funktionerna ska enligt uppgift kunna erbjudas i nästa generation A-klassmodeller och innebär i praktiken bland annat att bilen automatiskt ändrar temperatur, belysning, ljud och doft utifrån förarens fysiska tillstånd. Det ska också finnas inbyggd luftrening genom jonisering.
Ratten ska innehålla sensorer som mäter förarens hjärtfrekvens och en speciell sätesteknik känner av när en förare har suttit i samma position alltför länge. Då sker automatiskt små justeringar i ryggstödet och kuddarna flyttas en aning, samtidigt som bilen aktiverar massagefunktioner för att öka blodcirkulationen, minska stelhet i ryggen och avlasta trötta muskler.

Samlar in värden från yrkesförare
De har också tagit fram ett koncept, ”Predictive Emergency Defense”, för att förebygga hälsoproblem hos yrkesförare. Systemet samlar kontinuerligt in värden från föraren med hjälp av sensorer på en specialutformad väst, och ska i första hand fokusera på indikatorer som tyder på hjärt- och kärlrelaterade problem som hjärtinfarkt och stroke. Om systemet upptäcker några avvikelser så kommer fordonet fråga om föraren är okej. Om denne inte reagerar så går det ut ett nödsamtal och fordonet stannar automatiskt.

Smarta bilar redan i dag
Även om det här är funktioner som är under utveckling, så går det att redan i dag att göra bilen smartare. Med Telia Sense kan även en gammal bil få ”nytt liv” och tillgång till tjänster som annars bara finns i moderna premiumbilar.
Tekniken bygger på en liten hårdvara som pluggas in i bilens OBD-port, som brukar sitta under ratten. Den kommunicerar sedan med appen Telia Sense, som laddats ned till mobilen, och ger tillgång till bland annat wifi i bilen, varningsfunktioner och smarta tjänster kring besiktning, verkstadsservice och försäkring.

Foto: Mercedes-Benz / CES 2017

Källa
JWT Inteligence

Läs mer om Telia Sense
Telia Sense 

Läs också
Svensk IoT i New York-trafiken
Dags att göra bilen uppkopplad
ICT för ett mer hållbart samhälle