Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Enkla knep för bättre jobb på distans

4 år sedan

intro medium

Utvecklingen är tydlig: det blir lättare att jobba på distans när det behövs. Mycket tack vare att många arbetsuppgifter idag är digitaliserade och att det dyker upp allt smartare molntjänster. Men se till att inte tappa bort teamkänslan.

Det har blivit allt fler arbetsuppgifter som kan utföras var som helst och när som helst, samtidigt som det har utvecklats såväl smidigare mobila enheter som smartare molntjänster som underlättar flexibelt arbete. Många tar till vara på möjligheten till flexibilitet, åtminstone då och då. Som medarbetare kan man arbeta mer effektivt och har lättare att få ihop livspusslet på det sättet, och arbetsgivaren kan dra nytta av både ökad produktivitet och mer nöjda medarbetare. Men det finns fallgropar som man inte ska blunda för:
– Att arbeta på distans bygger på att man har resultatorienterade uppgifter, med fokus på individuella prestationer. Det kan absolut vara effektivt, men vi är alla som regel i längden beroende av att ha någon slags sammanhang, säger Rikard Hegelund, produktchef på Workaround.

Skapa en teamkänsla
För en företagsledare är det därför extra viktigt att aktivt skapa en teamkänsla, något som kan vara en utmaning med medarbetare på distans.
– En tillåtande företagskultur – med möjligheter till flexibelt arbete – är så klart positivt, men man ska vara medveten om att det finns ett stort värde i att regelbundet samla arbetsgruppen rent fysiskt. Ett enkelt sätt är att ha ett fast planeringsmöte i början av veckan och en lättsammare samling inför helgen, säger Rikard Hegelund, som själv regelbundet jobbar utanför kontoret.
– Jag tycker till exempel att den typen av sorl som det brukar finnas på kaféer passar väldigt bra när jag ska sitta och skriva.

Pauser behövs
Han är samtidigt noga med att inte överutnyttja flexibiliteten, vilket annars är en fallgrop som det gäller att hålla koll på.
– Det finns absolut en risk att jobba för mycket när det inte är några praktiska hinder. Men jag ser till att aktivt stänga av under vissa tider. Jag sitter till exempel inte och läser mejl på bussen. Det kan man göra ett tag, men i längden är det inte effektivt – man behöver pauser för att kunna göra ett bra jobb.
Några tips för jobb utanför kontoret¹

Ta kontroll över ljudnivån. Om till exempel sorlet på ett kafé till en början känns bra, så kanske det efter hand blir stimmigare och störande. Använd hörlurar med aktiv brusreducering för att stänga ute det oönskade ljudet, och lyssna ostört på den musik som du jobbar bäst till.

Hitta rätt tjänster. Det finns en mängd användbara molntjänster som gör distansarbete via olika mobila enheter lättare än någonsin. Se till att du har smidiga tjänster för exempelvis lagring och att-göra-listor.

Egen uppkoppling. Se till att ha tillgång till en stabil internetuppkoppling, utan att vara beroende av att hitta publika wifi-lösningar (dessutom kan innebära en allvarlig säkerhetsrisk!).

Avskärma skärmen. Ytterligare en säkerhetsåtgärd: skaffa ett sekretessfilter som du kan sätta på skärmen på din laptop för att undvika att obehöriga blickar ser dina dokument och aktiviteter.

Solskydd. Ett annat användbart skärmfilter för svårkontrollerade ljussituationer är den variant som minskar reflexer och gör det lättare att se skärmen i solljus.

Kom ihåg ergonomin. Undvik hösäckshållning, gamnacke och uppdragna axlar även när du arbetar på ”udda” platser. Var extra noga med att stretcha om du märker att du har suttit lite tokigt någon dag (här finns strechingtips!). Packa också gärna ner ett uppblåsbart svankstöd; det kan göra susen för hållningen och ryggmuskulaturen.

Stäng av. Glöm inte hålla stänga av dator och arbete regelbundet, så att du inte lockas att ta tillvara alla tillgängliga arbetsplatser och -tider. Det håller inte i längden.

Källor
¹ Workaround

Läs också
Det nya ledarskapet
Smarta kontor ger nya förutsättningar
Arbetsplats för ökad kreativitet och samarbete