Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Några riktigt enkla råd mot cyberattacker

5 år sedan

Cyberattacker är onekligen något som återkommer regelbundet i nyhetsrapporteringen. Presidentvalen i USA och Frankrike, den världsomfattande ransomeware attacken WannaCry för snart en månad sedan där nyheterna berättade om anställda i Spanien som vallfärdade hem från jobbet för de inte kunde arbeta och vårdinrättningar i Storbritannien som inte kunde ta hand om sjuka patienter när läkare inte kom åt journaler och vårdutrustning.

Cyberattacker drabbar både stora som små företag och organisationer, och kan ha stor påverkan på affärerna. Och en sak som är säker är att cyberbrottslingarna alltid kommer hitta nya vägar att komma åt företagen.

10 000 aktiviteter i månaden
Även om det kan kännas så, är det ingen plötslig våg av attacker som sker nu. En typisk månad ser Försvarets radioanstalt (FRA) omkring 10 000 ”aktiviteter” i Sverige som genomförts av utländska statliga angripare.

Från och med april 2016 är statliga myndigheter skyldiga att rapportera it-incidenter som allvarligt påverkar säkerheten till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Fram till årsskiftet 2016/2017 hade MSB fått rapporter om ett 60-tal incidenter som var så pass allvarliga att de fick konsekvenser för myndigheter och dess verksamhet.

Extra viktigt är det att skydda dina enheter när du jobbar från annan plats än kontoret och nyttjar externt wifi.

Några smarta och enkla råd
Men det finns ju självklart saker du kan göra för att skydda ditt företag. Konsultfirman McKinsey presenterade nyligen en bra lista med 7 kännetecken för en riktigt bra ”digital motståndskraft”. Men något som jag fastnade för när jag läste inlägget var punkten att den mänskliga faktorn oftast är den största säkerhetsrisken. Så nedan radar jag upp några riktigt enkla råd för att kunna skydda företaget:

  1. Säkerställ backuper.
  2. Se till att alla datorer har de senaste uppdateringarna, både operativsystemet och andra programvaror.
  3. Glöm inte att skydda anställdas mobiltelefoner.
  4. Informera anställda ofta om säkerhetsriskerna!
    • Att inte klicka på länkar från obetrodda avsändare.
    • Att välja ett säkert lösenord – ett som inte är det vanligaste i världen – 123456.
    • Att inte skicka dokument med känslig information till onödigt stora mottagarlistor.

Uppdaterad tjänst i molnet
En bra och viktig början för att känna sig säkrare mot attacker från cyberbovarna är att ha en fullgod säkerhetstjänst i molnet, så att den ständigt är uppdaterad och kan hantera de senaste riskerna. Och jag tipsar självklart om Telias Smart Security som baseras på F-Secures Protection service for business. Tjänsten kan du enkelt och snabbt ladda ner och börja använda direkt på Telia App Market.

Vi ses i molnet!

/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt musik via Spotify Business. Läs mer om våra tjänster här.

Kategorier