Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Spelteknik ska lära nyanlända svenska

5 år sedan

intro medium

Pokémon Go i svenskundervisning? Nja, men samma teknik ska i alla fall testas i SFI, svenska för invandrare. Och det kommer fler digitala hjälpmedel för att öka integrationen.

Augmented Reality, förstärkt verklighet, fick stort genomslag under 2016 genom spelet Pokémon Go. Tekniken kan användas till mycket annat än att jaga tecknade monster, bland annat i undervisningen av Svenska för invandrare, SFI. I den app som håller på att utvecklas ska eleverna använda mobilkameran för att få upp information om utvalda platser i deras närmiljö eller användbara instruktioner om hur man till exempel lånar böcker på biblioteket. Appen beräknas vara färdig för tester hösten 2017. Den kommer, precis som andra spel, att ha ett belöningssystem för att uppmuntra till ytterligare studier och för att göra dem roligare.
– Appen gör att eleverna kommer ut i samhället och känner sig trygga och tar för sig av det som erbjuds. Sedan är det naturligtvis bra för inlärningen att röra på sig, säger Gunnar Karlsson, professor på KTH och ansvarig för projektet, till Sveriges Radio.¹

Äventyr i Blekinge
I Blekinge, närmare bestämt i Ronneby, har nyanlända högstadieelever fått testa ett annat digitalt hjälpmedel för öka både nytta och nöje i svenskundervisningen. I det specialutvecklade äventyrsspelet Sweet City, där en stad attackeras av zombier, har de varit tvungna att läsa och förstå kommandon för att kunna ta sig vidare.²

Även statliga Lernia har i samarbete med Telia satsat på digitalt stöd för att hjälpa nyanlända och asylsökande i Sverige. Appen Join, som planeras att lanseras september 2017, är enkelt uttryck en enorm faktabank med interaktiva inslag, som rymmer allt man behöver veta för att börja söka jobb i Sverige.

Källor
¹ Sveriges Radio
² Sveriges Radio

Läs mer
App som hjälper nyanlända in i arbetslivet
5 appar för nya vanor
Nya spelregler med digital transformation