Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Ny studie bekräftar musikens kraft

4 år sedan

Att musik kan påverka oss på olika sätt har vi nog alla känt någon gång. Men det har inte funnits så många studier som visar exakt vad som händer, eller hur mycket vi blir påverkade.

Därför var det intressant att se resultaten från en ny stor undersökning som Soundtrack Your Brand har gjort tillsammans med HUI research. De har studerat musikens påverkan på försäljningen och bland annat undersökt effekterna av att skräddarsy spellistor.

Resultatet? Jo, bland annat var det en tydlig skillnad i påverkan mellan att spela slumpmässigt valda låtar från Spotifys svenska topplista och att spela utvald musik – försäljningen ökade med 9 %  med ett mer skräddarsytt musikval!

Musikens kraft
Jag blev lite nyfiken på andra sätt hur musik används i arbetet och hittade en spännande artikel ur SvD om musikterapi. Det visar sig att musik är något som kan användas för såväl personlig utveckling som traumabearbetning vid naturkatastrofer. Ett annat inlägg som Soundtrack Your Brand har publicerat handlar om musik som behandling för depression och demens bland äldre. Snacka om musikens kraft!

Att just musiken är så effektiv beror på att den kan ta en ”genväg” till hjärnans känslocentrum utan att vi hinner stoppa den med förnuftet. Häftigt.

Enligt forskning påverkas vi känslomässigt av den musik vi lyssnar på. Hjärnan imiterar på ett omedvetet sätt den känsla som framställs i musiken.

Skräddarsydda spellistor för alla situationer
Okej, om nu musik är något som kan påverka oss så mycket, visst vore det spännande att lägga in noga utvald musik i andra situationer?! Jag menar, tänk om det går att sänka stressnivån vid lämning eller hämtning på dagis genom att spela musik som passar just där och då… Eller kanske i väntrummet till tandläkaren? Eller i skolan på rasterna?

Så vad skulle musiken kunna bidra med till din verksamhet? Om du vill testa så kan du hitta Spotify Business på Telia App Market. I tjänsten får du även unika låtlistor som Soundtrack Your Brand har skapat speciellt för företag, men det går även enkelt att göra egna spellistor. Som till exempel Svenska Kyrkan har gjort, färdiga låtlistor för bland annat dop, bröllop och begravningar. Rätt musik för rätt atmosfär. Här kan du även läsa om hur andra företag använder Spotify Business.

Förutom att du får passande musik så sker uppspelningen på ett lagligt sätt och upphovsmännen får sina rätta ersättningar. För tänk på att om du har Spotify Premium så är det bara till för privat bruk och ger dig inte rätt att spela musiken publikt.

Vi hörs!

/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt musikuppspelning via Spotify Business. Läs mer om våra tjänster här.

Kategorier