Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Chip som biljett vid SJ-resa

4 år sedan

Nu kan du lämna både plånbok och mobil hemma när du ska åka tåg med SJ. Från och med förra veckan räcker det med ett RFID-chip under huden.

Ett litet osynligt chip i handen låter som taget ur en science fiction-film. Men faktum är att detta redan är verklighet, i Sverige finns det ett antal människor som satt in ett chip i handen.
Många hoppas på att chippet ska kunna ersätta allt från passerkort och biljetter. Och nu är vi på god väg. För från och med nu kan den som har ett RFID-chip inopererat under huden ladda det med sin SJ-biljett. Med andra ord slipper man visa pappersbiljetten eller mobilbiljetten på tåget. Det räcker med att hålla upp handen mot läsaren.

I senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna möter programledarna några entusiastiska chippade resenärer på perrongen i Stockholm inför premiärturen.
– Det känns ju jättesmidigt att få åka med min tågbiljett på chippet. Jag tycker att det är kul att vi i Sverige faktiskt är världsledande på det här området, säger Hannes Sjöblad. Han är medgrundare av biohackerföreningen Bionyfiken och själv chippad sedan flera år.

Gymkortet på chipet i handen
SJ är dock långt ifrån först med att möjliggöra för RFID-chip. En som testat flera olika användningsområden är Clara Grelsson på mediabyrån Mindshare. Hon har bland annat sitt passerkort och gymkort inlagt i chippet.
– Idag använder jag chippet till att komma in på kontoret, sen har jag även mitt Sats-kort här på. Jag deltar även i ett beta-test med SAS där jag har mitt Eurobonus-nummer på chippet, säger hon.

Många framtida möjligheter
Hon ser framför sig en utveckling där ett chip under huden kommer att kunna göra en mängd olika saker, som exempelvis att läsa av blodvärden.
– Jag stödjer allt och alla som vill göra nånting med chippet för att utvecklingen ska gå framåt, säger hon innan hon kliver på premiärturen med SJ-tåget som bär av mot Uppsala.
Här kan du lyssna på hela avsnittet av podden Digitalisterna.
Foto: SJ AB

Mer läsning om hur chip i handen fungerar hittar du i denna artikel.

Kategorier