Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

E-sport hindras av föråldrade lagar

4 år sedan

Med hundratals miljoner dollar i prispengar och fler nät-tittare än traditionell idrott är e-sporten en av världens snabbast växande folkrörelser. Men fortfarande står både fördomar och föråldrade regelverk i vägen för utvecklingen.

E-sport växer lavinartat både bland utövare och påhejare. Redan förra året gick e-sport om traditionell sport räknat i flest strömmade timmar på nätet, enligt en undersökning från analysföretaget Mediavision.

Samtidigt startar e-sportprofilen Emil ”HeatoN” Christensen gymnasieutbildningar i e-sport på fem olika orter i LBS Kreativa gymnasiets regi. De sällar sig till dryga tjugotalet gymnasier och folkhögskolor som har e-sportutbildningar.

En av dem som lever på e-sport är Counter Strike-spelaren Yacine ”yzn” Laghmari, och i senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna från Telia berättar han om sin osannolika väg till e-sporten.

Sponsrad av Triss-vinst
För några år sedan började han streama på videosajten Twitch när han spelade spel, men eftersom han hade en för klen dator blev kvaliteten lidande och videon laggade. Men så dök hjälp upp från oväntat håll. Efter att ha vunnit på Triss erbjöd sig ett fan att sponsra honom med en ny dator.

– Jag trodde han drev med mig. Så jag skickade en lista på delar som jag ville köpa. En dag så kommer det in en massa pengar på kontot och jag sa ”skämtar du med mig, det här är för mycket!”. Nu idag kan jag säga att ”I owe him my life”, säger Yacine Laghmari.

Mer nyfikenhet än fördomar
Och visst går det att tjäna pengar på e-sport. För Yacine Laghmari kommer inkomsten dels från Twitch och tittare som prenumererar på kanalen och donerar pengar, dels från sponsorer. Prispengar är också en viktig inkomstkälla. Under 2016 betalades över 200 miljoner dollar ut i totala prispengar i e-sportsammanhang.

På senare tid har attityden mot e-sport förändrats. Yacine Laghmari berättar att människor idag ofta har ett nyfiket intresse, medan han tidigare möttes av fördomar och oförstående.

– Jag gjorde det väldigt mycket då, men det har minskat markant. Idag är det mer ”ja, du håller på med dataspel, det har jag läst om, det håller ju på att bli jättestort”. Den approachen tycker jag är mycket skönare, säger han.

Riksdagsledamot är frälst
En annan som också vill hjälpa till att ändra bilden, och även förbättra förutsättningarna för e-sporten i Sverige, är riksdagsledamoten Rickard Nordin. Han har lagt fram motioner om e-sport i flera år och startade i mars i år Twitch-kanalen RiksdagsRickard, där han pratar politik samtidigt som han spelar det virtuella kortspelet Hearthstone.

Rickard Nordin tror att nyckeln till att få politiker intresserade av e-sport på riktigt är att berätta om hur det påverkar samhället till det bättre.

– Gymnasieskolor klarar sig kvar tack vare att man startar en e-sportutbildning, och drickandet bland unga är nere på historiskt låga nivåer tack vare bland annat spelandet. Kunskaperna i engelska språket har ökat, framförallt bland unga killar, och det får de med sig från spelvärlden, säger han.

Politiken halkat efter
När det gäller regelverket kring e-sport finns en hel del kvar att göra för Rickard Nordin. Ett område där politiken halkat efter är rörligheten för internationella e-sportare.

– Vi har spelare från Ukraina som inte får komma till Dreamhack för att de inte ses som idrottare.

Migrationsverket fattar inte att de här kommer att dra vidare till nästa turnering om en vecka, säger han och tillägger:

– Jag vill att e-sport ska behandlas som all annan sport. Om politiken låter e-sporten växa så finns det otroligt många fler bra saker som kan komma ur e-sporten, vi har bara sett början.

Hela avsnittet av Digitalisterna kan du lyssna på här.
Foto: TT/ EPA / Andrzej Grygiel

Kategorier