Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Mindfulness ger fokus på jobbet

5 år sedan

intro medium

I dagens snabba jobbklimat känner sig många mer stressade eller splittrade än förr. Med hjälp av mindfulness kan man bli bättre på att fokusera på en sak i taget – och man kan mycket väl öva på egen hand.

Intresset för mindfulness är rekordhögt just nu. Det konstaterar Martin Ström som har skrivit boken ”Fokus på jobbet” tillsammans med Sara Hultman. Han är grundare av Potential Project som tar fram organisatoriska effektivitetsprogram baserade på mindfulness.

– Just nu ökar intresset nästan exponentiellt, inte minst inom företagssammanhang, alltså genom att erbjuda sina medarbetare mindfulnessträning, säger han.

Allt fler distraktioner
Det finns flera anledningar till detta, menar Martin Ström.

– Dels hänger det ihop med hur digitaliseringen påverkar arbetslivet. Vi ställs inför större utmaningar, åtminstone så till vida att våra hjärnor inte hinner med när det blir allt fler distraktioner som försöker stjäla vår uppmärksamhet.

Att multitasking inte är något som passar våra hjärnors sätt att arbeta är rätt välkänt vid det här laget, men de möjligheter som öppnas med ny teknik gör ändå att man lätt lockas till det.

– Mindfulness handlar dock inte om att skala bort eller stänga av så mycket som möjligt, utan det gäller att undvika att splittra sitt fokus.

Lyckas ha riktigt bra möten
Fokus och närvaro är nyckelbegrepp inom mindfulness, och den psykologiska termen för vad man vill uppnå är uppmärksamhetsreglering, berättar Martin Ström.

– Det kanske låter lite torrt, men i praktiken är något som kan göra att man lyckas ha riktigt bra möten eller att man kan vara närvarande och leka med sina barn en stund på kvällen. Det kan också göra att man kan koppla upp sig mot mejlen en kvart sent på kvällen, för att sedan släppa jobbet och somna gott.

Mindfulness med mobilen
Mobilen kan helt klart vara en bov i dramat, med alla dess distraktioner, men den kan lika gärna fungera som ett mindfulnessverktyg för att bland annat bli bättre på att hålla fokus på jobbet.

– Använd på rätt sätt är mobilen ett fantastiskt träningsredskap för den som vill förbättra förmågan att fokusera och på det sättet minska känslan av stress. Istället för att slösurfa på Facebook kan man ägna fem eller tio minuter åt övningar med hjälp av en app, säger Martin Ström.

Han anser att det har utvecklats så pass bra appar att det går att komma igång på egen hand med övningarna. Med hjälp av gamification-inslag gör de också det lättare att etablera mindfulness som en ny vana.

– Sedan är det förstås något speciellt att göra övningarna tillsammans med andra och med vägledning av en kvalificerad instruktör. Det rekommenderar jag verkligen att man testar.

TIPS! Några användbara appar för mindfulness och meditation:

Headspace
En väletablerad app med handledning för meditation på egen hand. Språk: engelska. Pris 139 kr/månad. Finns för Ios & Android.
Läs mer här

Mindfulness – Lugn och lycklig
Instruktioner och vägledning för mindfulness och meditation. Språk: svenska. Pris 15-20 kr. Finns för Ios och Android.
Itunes Google Play

Potential Project
Mindfulnessövningar som är framtagna för att ”integreras i ett aktivt yrkesliv”. Språk: svenska. Pris 20-35 kr. Finns för Ios och Android.
Itunes Google Play

JKZ Series 1
Övningar av meditationsexperten Jon Kabat-Zinn baserade på MBSR-programmet (Mindfulness Based Stress Reduction). Det finns ytterligare två delar i samma serie. Språk: svenska. Pris 75-109 kr. Finns för Ios och Android.
Läs mer här.

Källor:
¹ Fokus på jobbet
² Potential project

Läs också
Det enkla vinner alltid
Mjuka värden allt viktigare
Knepen som förenklar verksamheten