Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Göteborg är het startupscen

4 år sedan

I Göteborg präglas startupscenen av samarbeten mellan både gamla och nya företag, men också universitet och gymnasium. Ingenstans är detta mer tydligt än på Lindholmen Science Park. Idag är över 14 000 personer sysselsatta i över 350 företag här – vilket är mer än när varvsindustrierna hade sin storhetstid.

Under första veckan i maj var det dags för den tredje upplagan av startup-eventet GBG Tech Week. Att eventet är populärt är inte så konstigt; Göteborgs startupscen växer så att det knakar och nya, intressanta bolag dyker upp hela tiden.

Utmärkande för startupbolagen i Göteborg är att de är duktiga på att bygga företag och få saker gjorda, men mindre bra på att snacka om sina idéer och framgångar. Det tycker i alla fall Andreas Rolén som är en av medgrundarna till GBG Tech Week.

– Man har en bra arbetsmoral och jobbar hårt, men det vi tappar är att vi inte snackar lika mycket, vi är lite mer jantelag kontra Stockholm till exempel, säger han i senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna.

Fler blickar riktas mot Göteborg
När det blir dags att söka investerare och börja marknadsföra sin nykläckta startup menar Andreas Rolén att det här kan bli till ett problem:

– Är man inte ute och nätverkar lika mycket träffar man inte investerare i samma utsträckning. Jag tror att investerare kommer att tvinga fram en förändring på den fronten, säger han och tillägger:

–  Det har inte varit så mycket investerare i Göteborg tidigare, men nu är det många som tycker att man snackar för mycket i Stockholm och värderar sina bolag för högt.

Han menar det medfört att fler och fler blickar istället riktas mot Göteborg.

– De vill ha bättre deals, bättre avkastning på sina investeringar. Då blir man tvingad att gå ut och snacka om sin produkt. Jag tycker mig se en förändring men det är fortfarande en bit kvar.

Från varvsindustri till startupscen
Ett av den göteborgska startupscenens nav, förutom ”Silicon Vallgatan” i city, är Lindholmen science park. Där låg tidigare de gamla båtvarven, och idag finns många fler jobb där än på de gamla varvens tid; 14 000 personer arbetar i 350 olika företag. Framöver räknar man med att Lindholmen ska bli hemvist åt 35 000 människor som jobbar, forskar, pluggar och bor här.

Lindholmen är en mix av gamla stora Göteborgsföretag som Volvo, SKF och AstraZeneca, nya spännande startups, samt Chalmers, Göteborgs universitet och sex olika gymnasieskolor.

– Det är den här mixen av gamla och nya företag vägg i vägg med forskare och studenter som gör Lindholmen speciell, säger Maria Hedlund som är vice vd på Lindholmen och förklarar:

– Det är nyfikenheten, nya möten och nya dialoger som skapar de här nya idéerna som hela konceptet Lindholmen science park är uppbyggt på.

Foto: Lindholmen Science Park

Hör hela avsnittet av Digitalisterna här.

Kategorier