Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Så kan tekniken förebygga terror och katastrofer

4 år sedan

Hur kan ny teknik och digitalisering stoppa och hjälpa vid terrordåd och naturkatastrofer? Terrorforskaren Hans Brun gästade podden Digitalisterna för att förklara detta.

Fredagen den sjunde april 2017 utsattes Sverige som bekant för ett fruktansvärt terrordåd. Under en sådan händelse gäller det att medborgarna får tillgång till korrekt och relevant information, både för att kunna sätta sig i säkerhet och för att undvika ryktesspridning.

I senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna berättar terrorforskaren Hans Brun om vad han är mest rädd för ska hända under en terrorattack:

– Det är att motståndaren på något sätt via en orkestrerad desinformationskampanj skapar en kritisk massa av panik och rädsla. Det tror jag kan vara väldigt svårt för samhället att hantera, säger han och fortsätter:

– Terrorism har som strategi att skapa rädsla och oro hos folk och ju mer tillförlitlig information man har desto mindre orolig blir man. Informationsbiten är minst lika viktig som en fungerande poliskår.

Mer information inte alltid bättre

Ansvarig myndighet för att rätt information går ut till medborgarna är MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Internets intåg har både inneburit att det är enklare att nå ut med information, men samtidigt svårare att sålla bland den information som finns.

Anna Nyman är chef för samordning på den operativa avdelningen på MSB. Hon berättar i podden om hur arbetet gick till efter dådet:

– Det vi jobbade mest med efter terrorattentatet i Stockholm var att se till att människor fick information som var bekräftad och verifierad om vad som hade hänt.

Digital kristallkula

Där den digitala tekniken kan göra stor nytta är att utnyttja den enorma informationsmängd som finns på nätet till att på förhand hitta trender och tendenser i samhället, som skulle kunna föregå exempelvis terrordåd. Just detta gör företaget Recorded Future i Göteborg.

– Vi läser igenom 20-30 miljoner dokument om dagen, allt från regeringssajter till bloggar och sociala medier. Vi analyserar detta med algoritmer och bygger upp en modell av alla typer av händelser som folk skriver om, säger Staffan Truvé som är forskningschef på Recorded Future.

Exempelvis naturkatastrofer – som har ett längre förlopp – är enklare för Recorded future att upptäcka i förväg. Andra händelser, som terrordåd, kan vara väldigt svåra att förutse.

– Vi har byggt en modell för hur mycket social oro det kommer att vara i städer i Mellanöstern 4-5 dagar framåt i tiden. Baserat på det kan en säkerhetschef på en ambassad bedöma att det är dumt för ambassadören att ge sig ut på stan och om han gör det så måste han ha på sig en skottsäker väst i alla fall. Förhoppningsvis kan man bli lite säkrare genom att man är bättre informerad om vad som håller på att hända, säger Staffan Truvé.

Lyssna på hela avsnittet av podcasten Digitalisterna här.

 

Kategorier