Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Marscherar för vikten av vetenskap

4 år sedan

När alternativa fakta och post-truth blir allt vanligare begrepp i debatten väljer forskare och akademiker att stå upp för evidensbaserad kunskap genom manifestationen March for science.

I lördag marscherade hundratusentals människor i mer än 600 städer över hela världen för att visa sitt stöd för vetenskap och evidensbaserad kunskap. March for science är en rörelse som startade i USA men som idag finns representerad i hela världen.

I Sverige genomfördes marscher i Stockholm, Göteborg, Umeå, Luleå och Uppsala. Stockholmsmarschen anordnades av Lotta Tomasson från föreningen Vetenskap och allmänhet.

Trump-ledda motarbetar forskning

I senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna berättar Lotta Tomasson om varför marschen behövs.

– Det är en manifestation för vetenskap. Initiativet startade i USA på grund av att den nuvarande regeringen har visat att de inte riktigt tror på forskning och vetenskap.

Hon berättar att man har minskat det ekonomiska stödet till flera institutioner, som till exempel National Institutes of Health och Environmental Protection Agency, med mellan 30 till 40 procent. Men det är inte allt, enligt Lotta Tomasson:

– De har till och med börjat försöka censurera vad de här myndigheterna och forskningsorganisationerna förmedlar via sociala medier. Både NASA och EPA startade alternativa Twitterkonton för att de var rädda att deras data och information skulle censureras helt enkelt.

Algforskare i täten

En som deltog både i marschen och som talare vid eventet i Stockholm är Fredrika Gullfot, vd och grundare av företaget Simris Alg. Hennes företag odlar alger i en 2 000 kvadratmeter stor anläggning på Österlen i Skåne. Av algerna utvinner de omega 3 som säljs som kosttillskott.

– Exakt samma omega 3 som finns i fiskolja. Så istället för att ta omega 3 från fisken och bidra till överfiskning så odlar vi det här algerna som fisken får sin omega 3 ifrån och producerar kosttillskott baserat på den, säger Fredrika Gullfot och fortsätter:

– Det är en global mångmiljardmarknad. Vi byggde ut vår anläggning till full industriell skala förra året och nu ska vi ut och ta över världen med det här.

Forskning självklar

För Fredrika Gullfot är forskning och vetenskap en självklar del av varje led i hennes verksamhet.

– Om det inte varit för forskningen och vetenskapen så hade inte vi funnits. Det krävs forskning för att veta att vi behöver få i oss omega 3-fetter, och givetvis forskning på hur man odlar algerna och bygger den här typen av verksamhet.

Även om begreppen alternativa fakta och ”post truth” mest är amerikanska fenomen så är det något som håller på att sprida sig till resten av världen, tror Lotta Tomasson.

– Det handlar om ett samhällsfenomen som är globalt. March for science-rörelsen är verkligen på gräsrotsnivå, det har aldrig nånsin varit så många organisationer, forskare och akademiker som ställer sig upp och vill protestera. Det är unikt, speciellt här i Sverige.

Hör hela avsnittet av Digitalisterna här.

Kategorier