Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

VR-glasögon kan rädda liv

2 år sedan

VR, AR och MR. Nu är teknikerna vi drömde om på 1990-talet äntligen här. Men det är inte enbart underhållning som kommer ur de digitala skidglasögon-liknande prylarna. Rätt använd kan tekniken rädda liv.

Förra året blev VR-glasögonen som bekant årets julklapp. Men det tog längre tid än många förutspått för dem att bli reella. För efter att ha varit hypad på 1990-talet (vem glömmer väl sci-fi-filmerna med dem?!) så föll Virtual Reality-tekniken i glömska. Detta berodde främst på avsaknad av tekniska förutsättningar för att producera en vettig VR-upplevelse men också på bristande intresse från marknaden.

Men nu har en besläktad teknik, Augmented Reality (AR) eller förstärkt verklighet, gått en ny vår till mötes – inte minst i och med Pokémon Go-hysterin.  Det börjar också pratas om ytterligare en anledning att ha ett par digitala glasögon på huvudet, nämligen Mixed Reality (MR).

Fejkad eller förstärkt verklighet

I senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna pratar Kjell Eriksson och Daniel Stark med Jessica och Jimmy Engström från företaget AZM Dev, som reder ut begreppen.

– VR är när du stiger in i den digitala världen och ersätter hela den riktiga världen med en datorgenererad värld. AR är när du ser den riktiga världen genom en skärm, som till exempel en telefon eller en platta, tillsammans med digitala objekt – som i Pokémon Go. Mixed Reality är en blandning av de båda, förklarar Jessica Engström och fortsätter:

– I de flesta fall ser man den verkliga världen med sina egna ögon, alltså inte genom en skärm, och så ser man de digitala objekten och hologrammen utöver det. Då kan man dessutom interagera med den riktiga världen tillsammans med den digitala världen. Jag kan studsa en digital boll på ett fysisk bord till exempel.

Med en dator på huvudet

Bland VR-produkterna har vi redan fått bekanta oss med ett antal. Vi har sett Oculus Rift som började som Kickstarter-projekt och sedan köptes upp av Facebook, HTC Vive och även Playstation VR.

Precis på gränsen till att vara en massmarknadsprodukt hittar vi också Microsoft HoloLens. Den använder MR-teknik och överlagrar alltså virtuell information i den verkliga världen.

När poddens Daniel Stark under sändningen testar Microsoft Hololens ser han visserligen banala saker som kattungar och dansande hiphopare som ser ut att befinna sig i poddstudion, men faktum är att produkten redan tillämpats på betydligt mer livsavgörande sätt.

– Ett av mina favoritexempel är när man använder dem inom kirurgin. På Dukes sjukhus (i Durham, USA, reds. anm.) använder de HoloLens inom hjärnkirurgi. När man får vätska i huvudet och vill släppa på de spänningarna så borrar man rakt ner i skallbenet och då gäller det att inte borra fel. Då har de testat HoloLens på en dummymodell för att se hur den kan assistera, berättar Jessica Engström.

Kartong som räddar liv

En Microsoft HoloLens kostar i dagsläget omkring 3 000 US-dollar. Men betydligt simplare VR-teknik kan användas för att rädda liv inom sjukvården. Läkare på Nicklaus Children’s Hospital i Miami använde Googles telefonhållare i kartong, Google Cardboard, för att simulera en komplicerad hjärtoperation innan genomförandet.

Jimmy Engström tror inte att det kommer att bli en ensam vinnare bland de tre olika teknikerna, utan ser olika användningsområden för var och en:

– För spel kommer VR att vara vinnaren, medan för businessnytta så kommer MR att vara vinnaren, säger han.

– Nu kommer det att gå mot en gemensam plattform också tror jag. Den här typen av tracking som Microsoft HoloLens använder kommer till VR redan i år. Då behöver du inte längre gå in i väggar eller snubbla över hunden när du spelar VR-spel, säger Jessica Engström.

Hör hela intervjun med Jessica och Jimmy Engström i senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna. Tidigare avsnitt av podden hittar du här.

Kategorier