Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Många startup-talanger försvinner utomlands

2 år sedan

De flesta siffrorna pekar uppåt för startup-Sverige. Antalet bolag ökar, riskvilligt kapital investeras flitigt och bolagen som gör exit har aldrig varit fler. Men för att den här utvecklingen ska fortsätta krävs att kompetensen inte lämnar Sverige.

Startup-Sverige kokar. Under 2016 slog vi rekord i så kallade exits, alltså när startup-företag antingen köps upp eller börsintroduceras. Hela 49 stycken blev det, mer än dubbelt så många som året innan och tre gånger så många som under 2014.

Dessutom har det aldrig investerats så mycket pengar i svenska startups. Under 2016 var summan 1,4 miljarder dollar – även det en dramatisk ökning från året innan.

Testa idén i större skala
Det här är naturligtvis en i huvudsak positiv utveckling för svenskt näringsliv och svenskt företagande. Men för att få till ett långsiktigt hållbart företagsklimat krävs att företagen stannar och utvecklas i Sverige, och att kompetensen inte flyttar utomlands.

Det betonade Marie Wall, startup-ansvarig på Näringsdepartementet, när hon var gäst i podden Digitalisterna.

– Exits är en naturlig drivkraft som skiljer startup-sektorn från annat företagande. Startups är ofta företag som vill testa en ny produkt, en ny tjänst eller en ny affärsmodell. När väl idén visat sig funka behöver man komma till en större kontext för att kunna växa. Det kan man göra på olika sätt; antingen köpa andra bolag, växa organiskt genom att anställa människor eller bli uppköpt, vilket är det vanligaste sättet, förklarade hon i podden.

Köper kompetensen, inte företagen
Problemet uppstår först om uppköpen gör att viktig kompetens lämnar Sverige och startup-scenen.

– Större amerikanska bolag som Google och Apple växer genom att köpa upp kompetens från andra små företag. Vissa företag köper inte ens en idé eller en produkt – utan ett team. Väldigt många av uppköpen vi ser i Sverige idag är vad vi kan kalla acqui-hire, för kompetensen är den stora bristen. Och det här måste vi vara varse, för vi vill liksom inte släppa iväg all vår kompetens.

Samarbete nyckeln
Marie Wall tror att det bästa sättet att få folk och företag att stanna kvar och utvecklas i Sverige är att skapa ett välfungerande ekosystem som främjar samarbete.

– Det gör att företagen ingår affärer och partnerskap med varandra och driver marknaden framåt med nya erbjudanden. Så ju fler starka företag vi har här desto bättre blir det för hela systemet, snarare än att bara föda det med mer och mer kapital skulle jag säga.

Lyssna på hela samtalet med Marie Wall och även med vd:n för startupbolaget Optilexia i det senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna.

Kategorier