Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Framtidens betalsätt är här – betala med klockan

2 år sedan

intro medium

Många talar om att kontanter är på väg att försvinna, men går även kreditkorten samma öde till mötes? Framtidens betalsätt är nämligen redan här – du kan till exempel betala med klockan.

Brittiska tidningen The Guardian spår att Sverige kommer att bli det första kontantlösa landet i världen. Även branschorganisationen Svensk Handel är inne på samma linje och räknar med att 90 procent av alla transaktioner är digitala år 2020.  Detta är kanske lite ironiskt med tanke på att vi just har fått nya sedlar och mynt.

Många iPhone-ägare går kanske och väntar på Apple pay som ännu inte lanserats i Sverige. Men redan nu kan du som har en modern Samsungmobil betala med den i många butiker. I vissa fall vet inte ens butikerna om att det går.

Fungerar redan idag
I senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna träffar Kjell Eriksson och Daniel Stark därför Samsungs säljchef Fredrik Pantzar för att diskutera just betallösningar.

– Om man är kund hos SEB eller Nordea så kan man lägga in sina bankkort i mobilen – och snart också i sin smarta klocka, säger Fredrik Pantzar och fortsätter:

– Då kan man betala idag i Sverige överallt – på befintlig infrastruktur i butiker –  utan att butikerna måste ingå avtal eller göra någon teknisk uppgradering.

Låtsas vara ditt kreditkort
Tekniken i Samsungmobilerna kallas ”magnetic secure transmission” (MST), och till skillnad från exempelvis Apple pay eller Google pay (som baseras på NFC-teknik) kräver MST inte att kortterminalerna uppgraderas för att det ska funka att betala med mobilen.

– Vi har en hårdvara i lurarna som härmar ett VISA eller Mastercard så terminalen tror att man betalar med sitt kort. Man lägger bara telefonen mot eller några centimeter ifrån terminalen och så får man trycka in sin pinkod – och så går köpet igenom, säger Fredrik Pantzar.

Betala med klockan
MST-tekniken är långt ifrån lika omskriven som NFC-tekniken, som många har sett som betalkortens efterträdare. Men det är troligtvis bara en tidsfråga innan MST-tekniken kliver in som betallösningarnas konung.

Mattias Eld heter nämligen killen som skapat en betallösning, Fidesmo, som erbjuder samma funktionalitet som Samsung pay. Men skillnaden är att Fidesmo har gjorts tillgänglig för alla företag som vill addera funktionaliteten till sina prylar.

Först ut med Fidesmo är den svenska klock-startupen Kronaby som ska integrera tekniken i sina klockor.

– Du kan ha det i handtaget i en rullator, i en ring, i ett implantat i handen eller vad som helst. Men fokus här i början är klockor som vi tror funkar bra eftersom de är nära till hands när du ska göra din betalning, säger Mattias Eld.

Finns fördelar med kort
Båda gissar att den här tekniken är var mans egendom inom fem till tio år. Men Mattias Eld betonar att plastkort har vissa fördelar framför att ha betallösningen i mobilen:

– Kort har ju inga batterier – du kan tappa dem i marken, du kan köra dem i tvättmaskinen – så de kommer nog att ha betydelse ett tag framöver, säger han.

Det finns också de som är fundersamma inför säkerhetsaspekten och undrar hur datan kring våra inköp hanteras.

Fredrik Pantzar på Samsung säger i podden att datainsamling inte är en del av affärsmodellen med Samsung pay. Men Mattias Eld håller inte med om att Samsung inte skulle vara intresserade av köphistoriken.

– Det första som hände när jag skulle börja använda Samsung pay var att jag skulle registrera mig och jag får ju aviseringar om alla mina köp, så någon form av registrering finns det ju, säger han.

Hör hela intervjun med Fredrik Pantzar och Mattias Eld i senaste avsnittet av podcasten Digitalisterna från Telia Företag.

Läs mer om Samsung Pay på Smartare Vardag.

 

Kategorier